Två personer i rymddräkt går mot en miljö som ska liknas vid en rymdfarkost.
Här syns den slutna miljön som studenterna vistades i. Foto: Blachowicz

Trånga miljöer kan bli en hälsofara i rymden

Risk för infektioner när mikroskopiska svampar frodas
1:46 min

Hur påverkas miljön och våra mikroorganismer av att vi vistas i ett begränsat utrymme? Det har forskare på NASA undersökt i en ny studie.

När eller om vi i framtiden ska ta oss till andra planeter kommer många människor behöva vistas på en väldigt liten yta.

Vad som då händer med olika mikroorganismer, som bakterier och mikroskopiska svampar, har forskare på NASA studerat. I en ny rapport berättar de hur den levande svampfloran runt omkring oss förändras i en sluten miljö.

Genom att i 30 dagar låta studenter vistas i en sluten miljö, som efterliknar tillvaron på exempelvis rymdstationer, kunde forskarna se att den levande svampfloran förändrades. Det skedde trots att inga nya svampar hade möjlighet att ta sig in.

Det man såg var att vissa svamparter minskade medan andra ökade. Exempelvis ökade svampar som potentiellt kan skapa infektioner, astma eller allergi hos oss människor.

– Frågan är om vi blir mer sjuka av det eller inte. I varje fall finns det en viss risk. Slutsatsen blir att man måste hålla koll på den här miljön så att man inte får en överväxt av svampar som kan skada individerna som är ute i rymden, säger Staffan Normark som är senior professor i mikrobiologi.

Forskarna bakom studien föreslår att man ska utveckla nya metoder för att underhålla och rengöra ytorna i den stängda miljön.  

Förutom att studien är intressant för vidare rymdforskning går denna svampförändring även att koppla till miljöer på jorden där många människor vistas på en och samma plats, som på dagis eller sjukhus.

– Vad händer till exempel när vi bygger ett sjukhus här på Karolinska Institutet? Då kan man fundera över hur byggnaden är utformad, hur luften kommer in och så vidare. Det kommer såklart påverka floran som finns i den miljön och det är inte helt olikt den situationen som man hittar i den här studien.

Referens: Blachowicz et al.,"Human presence impacts fungal diversity
of inflated lunar/Mars analog habitat", publicerad 11 juli i Microbiome, doi: 10.1186/s40168-017-0280-8

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".