Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor undersökning av människors aktivitet i världen

Uppdaterat måndag 17 juli 2017 kl 06.00
Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 06.00
Viktigt att alla har möjligheten att röra sig fritt i det offentliga rummet
1:28 min
Fyra personer fotade uppifrån som gör över ett torg.
Stadsplaneringen är viktig för att främja medborgarnas aktivitet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

En ny studie från Stanford University har använt sig av en app för att se när och hur människor rör på sig.

Att kartlägga människor aktivitet och rörelsemönster har varit svårt tidigare eftersom det ofta skett via enkäter som personerna själva fyller i. Det medför en subjektiv tolkning av människors egen aktivitet och dessutom är det svårt att komma ihåg hur ofta man rört på sig. 

Istället har forskare från Stanford University använd sig av data från en app för att studera hur människors aktivitet ser ut i världen. Det ger en mer objektiv bild av hur vi rör på oss. 

– Man kan lära sig väldigt mycket om våra hälsobeteenden och om hur vi rör på oss och när, säger Cecilia Magnusson, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet. 

I studien samlade forskarna in data från över 700 000 människor i mer än 110 olika länder. Med den stora mängden data kunde forskarna bekräfta mycket av det som setts tidigare.

Exempelvis att det är stora skillnader i mängden fysisk aktivitet i världen men också mellan olika grupper i ett och samma land. Forskarna bekräftade också att promenadvänliga stadsmiljöer gör att befolkningen rör sig i större utsträckning.

Ökningen av rörelse sågs framförallt hos kvinnor. Det är en grupp som framförallt globalt, men också i Sverige, har stort behov av hälsofrämjande insatser. Det gör att studien är politiskt viktig menar Cecilia Magnusson.

– Man behöver se till att skapa en trygg trafikplanering och en stadsplanering som möjliggör för kvinnor att röra sig fritt i det offentliga rummet.

Referens: Althoff et al., "Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequality", publicerad 10 juli 2017 i Nature, doi: 10.1038/nature23018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".