Björnlika pyttedjur – de enda som överlever en apokalyps?

Det verkar som att björndjur blir den djurart som överlever längst på jorden, enligt två forskarlag vid Harvard University och Oxford University.

Forskare på Harvard University och Oxford University har studerat hur väl den mikroskopiska arten björndjur skulle klara av olika astrofysiska katastrofer som skulle kunna drabba jorden.

Björndjuret är tidigare känt som ett levnadskraftigt djur som kan överleva trettio år utan varken mat eller vatten, hantera extrem värme och platser djupt ner i haven.

Djuret utsattes för tre olika simulerade astrofysiska katastrofer, en stor asteroidpåverkan, exploderande stjärnor och gammablixtar. Men det lilla björndjuret överlevde allt. Det enda som verkar stoppa den är om solen skulle slockna.

Referens: Sloan et al., "The Resilience of Life to Astrophysical Events", publicerad 14 juli 2017 i Scientific Reports, doi:10.1038/s41598-017-05796-x

Relaterat

Mer om > Djur & växter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".