kvinna joggar längs vatten
Träning skyddar mot bröstcancer, nu tror sig forskare ha svaret på varför. Foto: Christine Olsson/TT

Protein kan förklara träningens effekt på bröstcancer

1:29 min

Forskare från Australien tror sig vara på väg att se exakt varför fysisk träning skyddar mot bröstcancer. De kan ha hittat den kemiska signal som skyddar mot tumörerna.

När vi tränar utsöndrar musklerna hundratals ämnen, som signalerar och pratar med resten av kroppen. Det här spelet av kemiska signaler gör att träningen får alla möjliga hälsosamma följder.

En är att den sänker risken för bröstcancer. Det vet man efter studier där man jämför stora grupper av kvinnor som tränar eller inte.

Nu tror sig en grupp forskare från Sydney i Australien ha hittat just den kemiska signal som skyddar mot tumörerna.

– Vi tror att vi har en molekylär länk mellan träning och bröstcancerskydd och tillväxt. Vi ser en koppling till ett protein som utsöndras från muskler under träning, säger Mark Febbraio som leder forskningen.

Proteinet heter decorin och man vet att det utsöndras i blodet efter träning, och att det stärker cellernas själva struktur. 

Om den här hypotesen håller så kanske man har hittat ett framtida läkemedel mot cancer, säger Mark Febbraio.

– Det stoppar tillväxt av tumörceller, åtminstone i laboratoriemiljö, säger han.

Det här är forskning som ännu inte är publicerad i någon vetenskaplig tidskrift utan presenterades på en forskningskonferens i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista