Fler kvinnor än män drabbas av astma – hormoner kan vara anledningen

Varför drabbas fler kvinnor än män av astma? Enligt amerikanska forskare kan könshormonerna påverka risken att drabbas av sjukdomen.

Forskare från USA har studerat varför det finns en könsskillnad i vilka som drabbas av astma. 

I studien tittade forskarna främst på möss men också ett tiotal individer. Det de såg var att en specifik cell verkar ha betydelse för risken att drabbas av astma. 

Cellen ILC-2 kan öka i antal och aktivitet vilket leder till att risken att drabbas av astma också ökar. Men testosteron däremot dämpar cellens antal och aktivitet, något som alltså kan minska risken för att drabbas av astma.   

Detta skulle kunna vara en av flera faktorer till varför fler kvinnor än män drabbas av astma. Dessutom skulle detta kunna förklara varför astma är vanligare hos pojkar, men efter puberteten vanligare hos kvinnor.

Faktumet att man sett en könsskillnad kan få betydelse för hur man utformar studier kring astma i framtiden, men även för eventuella behandlingar.

Referens: Cephus et al., Testosterone Attenuates Group 2 Innate Lymphoid Cell-Mediated Airway Inflammation, Cell Reports (2017), https://doi.org/10.1016/j.celrep.2017.10.110

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista