forskning i lab
Färre unga kvinnopr kan tänka sig att bli forskare. Foto: Jessica Gow/TT

Kvinnors förtroende för forskare sjunker

1:54 min

Många fler män än kvinnor kan tänka sig en forskarkarriär. Samtidigt sjunker kvinnors förtroende för forskare kraftigt. Det visar VA-barometern som presenteras i dag.

Det allmänna förtroendet för forskare är fortfarande högt i Sverige. Men skillnaden mellan mellan män och kvinnors förtroende är det största sedan VA-barometern, Vetenskap & Allmänhets årliga undersökning, startade för 15 år sen.

Det finns också ett stort glapp mellan vem som vill bli forskare. Nästan hälften av Sveriges unga män kan tänka sig forskarkarriär medan bara var femte ung kvinna kan det.

Förmodligen har inte metoo-uppropet något med dessa resultat att göra då mätningarna började innan kampanjen startade. Maria Lindholm, chefsutredare på Vetenskap & Allmänhet ser snarare bristen på förebilder som en anledning till kvinnors låga förtroende för forskning.

Hon pekar på att det inte var några kvinnliga Nobelpristagare i år heller, att andelen kvinnliga professorer är fortfarande lågt. Även de forskare som kommer tals på debattsidor är övervikt manliga.

– Vikten av förebilder ska man inte underskatta, säger Maria Lindholm.

Detta är ju egentligen inget nytt, så varför är det då först nu som förtroendet gått ned? Maria Lindholm menar att händelser under året kan ha påverkat som att Donald Trump blivit president och begreppet alternativa fakta har myntats.

– Vi har ju också haft vår egen Machiarini-skandal. Det är inte omöjligt att det här spelar in.

Sex av tio svenskar vet inte vilket politiskt parti som bäst företräder forskningsfrågor. Bland den tredjedel som namnger ett parti ligger Miljöpartiet i topp.

– En gissning är att det är kopplingen mellan miljöfrågor och vetenskap som ger detta utslag. Men de flesta som svarar Miljöpartiet anger samtidigt att de skulle rösta på ett annat parti om det vore val i dag, säger Maria Lindholm.

Fler än fyra av tio anser att för lite hänsyn tas till forskning när politiska beslut fattas i Sverige. En tredjedel tycker att det tas lagom hänsyn, och tre procent menar att politiker tar för stor hänsyn till forskning.

VA-barometern

Den årliga VA-barometern presenteras i dag vid ett seminarium på Nobelmuseet i Stockholm. Resultaten baseras på cirka 1 000 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning, 16-74 år. Intervjuerna är gjorda av undersökningsföretaget Exquiro. VA-barometern har genomförts varje år sedan 2002.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista