Vy över Tallinn i Estland.
Tallinn, Estlands huvudstad. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Estland först ut med genetisk hälsokoll

I en statlig satsning ska en stor del av Estlands befolkning få information om de bär på gener som är riskgener för olika sjukdomar.

Nästan en tiondel av esterna ska kunna lämna in ett blodprov och få sitt dna analyserat.  

I och med det blir Estland det första landet där staten, och inte något kommersiellt bolag, ligger bakom ett projekt där man kan få personlig genetisk hälsoinformation. Det skriver tidskriften New Scientist.
 
Nationella biobanker med genetisk information finns visserligen även i Storbritannien och på Island. Men där handlar det om att samla in information för medicinsk forskning, och de som donerat dna får inte reda på vilka genvarianter de har.

I Estland är tanken däremot att de som vill ska få veta om de har en genetiskt ökad risk för till exempel hjärt- kärlsjukdom eller diabetes.

Det ska göra det lättare för dem att anpassa sin livsstil för att så långt det är möjligt undvika att bli sjuka i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".