Löpare på en inomhusbana.
Enligt forskarna skulle sambandet mellan övergrepp och idrottsskada kunna bero på att kvinnor drabbade av övergrepp kanske utsätter sig för större risker. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/NTB scanpix

Själsliga ärr ökar risken för skador hos kvinnliga elitidrottare

1:15 min

Kvinnliga elitfriidrottare som utsatts för sexuella eller fysiska övergrepp löper kraftigt ökad risk att drabbas av skador både inom och utanför friidrottsarenan.

Av de nästan 200 elitidrottare som deltagit i enkätstudien från Linköpings universitet uppgav 11 procent att de någon gång drabbats av sexuella övergrepp och 18 procent att de utsatts för fysiska övergrepp.

För kvinnor innebar sexuella övergrepp en åtta gånger större risk att drabbas av en idrottsskada och för kvinnor som upplevt fysiska övergrepp var samma risk 12 gånger så stor. Forskarna vill dock vara försiktiga med siffrorna, eftersom antalet deltagare inte var så stort. 

Sambandet mellan övergrepp och idrottsskada skulle enligt forskarna kunna bero på att kvinnor drabbade av övergrepp kanske utsätter sig för större risker och lär sig utstå mer smärta, och därför drabbas av mer skador inom idrotten.

Toomas Timpka, professor vid institutionen för medicin och hälsa vid  Linköpings universitet har lett studien. Han säger att vi vet mycket om hur vi rehabiliterar fysiska idrottsskador, men att det här är nåt helt annat. 

– De ärr som man har fått efter ett övergrepp sätter sig ju inte synligt i någon kroppsstruktur, utan i själen. Det är kanske de ärren vi ska lära oss att titta efter, säger han. 

Källa: Toomas Timpka et al, 2018. Lifetime history of sexual and physical abuse among competitive (track and field) athletics: cross sectional study of associations with sports and non-sports injury. British journal of sports medicine. Doi: 10.1136/bjsports-2018-099335

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".