• Kan arkeologi hjälpa oss med den viktiga frågan om hur vi ska slutförvara kärnbränsle? Kan isländska sagor berätta för oss om hur vi bättre kan ta hand om vår miljö? Vetenskapsradion Forum special handlar idag om humaniora och miljö och vi tittar närmare på några av de projekt som just nu pågår i Sverige.

 • När är man fattig egentligen? Och hur kan humanister som konstvetare, filosofer och historiker hjälpa oss i kampen mot fattigdomsproblemen? Forum Special fortsätter undersöka vad de humanistiska forskarna kan hjälpa till med, inför mänsklighetens stora utmaningar.

 • Kan studier av en prinsessas självbiografi och musik från 70-talet skydda oss mot dagens främlingsfientlighet? Ja, det menar forskarna som medverkar i tredje delen i Forum Specials programserie som handlar om vad de humanistiska forskarna kan hjälpa till med inför mänsklighetens stora utmaningar.

 • Kan föreställd immunitet, och myter om jättemonster, skydda oss mot svåra sjukdomsspridningar? Vi fortsätter vår upptäcksfärd kring vad de humanistiska forskarna egentligen kan göra för nytta inför mänsklighetens stora utmaningar.

 • Att studera hollywoodfilm, eller hitta på nya sorters ord – kan detta hjälpa oss i kampen mot klimatförändringarna? I fyra program framöver ska Vetenskapsradion Forum Special ställa filosofer, litteraturvetare och andra humanister mot väggen, för ta reda på vad dom egentligen kan göra för nytta inför mänsklighetens stora utmaningar.

 • Nästan en och en halv miljon människor i Sverige idag är födda utomlands.  Ändå finns fortfarande väldigt lite vetenskapligt grundad kunskap om den här gruppens levnadsvillkor i Sverige.  Myter om hur gruppen "invandrare" har det finns det desto mer av -  i folkmun, på nätet, i media - och i riksdagen.

 • Allt färre unga begår brott - men vet politikerna om det? Vetenskapsradion Forum Special handlar idag om forskning och politik - och om när forskningen säger en sak och politikerna något annat. Och så träffar vi utarbetade indiska elitstudenter i Delhi.

 • FORSKNINGSPOLITIK

  I höst bestäms villkoren för svensk forskning de närmsta åren. Över trettio tusen personer på de svenska lärosätena berörs av beslutet – och många vill ha del av de runt 30 miljarder av våra skattepengar som varje år går till forskningen.  Men stämmer allt som påstås i debatten inför den forskningsproposition som regeringen presenterar i oktober?

 • FORSKNINGSPOLITIK

  Varför satsas det 30 biljoner dollar per år på forskning om orsaken till sjukdomar - men i stort sett ingenting på att hitta effektiva behandlingar för sjuka? Och varför satsas så mycket på militär forskning? Dessa och många fler frågor ställs i en artikel som menar att Barack Obama och Mitt Romney borde - men inte kommer - debattera forskningspolitik i presidentvalskampanjen. 

 • FORSKNINGSPOLITIK

  Industriforskningsinstitutet SP tagit fram förslag där Astra Zenecas personal och lokaler i Södertälje ska kunna tas tillvara. Ett av förslagen är ett forskningsinstitut för processutveckling. Institutet ska ge forskare tillgång till teknik, utrustning och kunskap för att vidareutveckla idéer till produkter för kommersiell användning.

 • FORSKNINGSPOLITIK

  Även i Norge pratar politikerna väldigt mycket om innovation- vilket även här väcker kritik från de som försvarar den fria gundforskningen. Förväntningen att forskningsresultat snabbt ska kunna resultera i lönsamma produkter kan bli en tvångströja, hävdas i en debattartikel i Aftenposten.

 • FORSKNINGSPOLITIK

  Uppfattningen att svensk forskning för sällan leder till jobb, nya produkter och tillväxt i Sverige - saknar empirisk grund. Det menar fyra forskare som anser att stora delar av forskningspolitiken vilar på otillfredsställande vetenskaplig grund.

 • Varför löper en vaktmästare större risk att dö än en chef i samma jobbkorridor? Och varför kommer den ekonomiska krisen i Europa att göra många människor sjuka? 

 • Ett nytt nationellt forskningsinstitut ska skapas i Stockholm och Uppsala med inriktning på så kallad life science, där fokus ligger på kartläggning av vår arvsmassa och proteiner för att kunna bota sjukdomar. 1000 forskare ska så småningom vara knutna till "Science for Life Laboratory", som presenterades igår som "unikt" och "historiskt" av de inblandade - men redan idag finns ett forskningscentrum med samma namn.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista