Tio tusen aha-upplevelser

Under Vetandets världs 40-åriga historia har programmet rört sig mellan en mängd områden och ämnen. Men hur lät programmen under premiäråret 1974? Vi har samlat några smakprov och fyller på under hösten. Lyssna på inslagen nedan:

 • Under andra världskriget provade den svenska marinen att träna sälar för att upptäcka främmande ubåtar. Vetandets värld mötte 1981 några av dem som var med i det topphemliga arbetet under kriget. Nu återutsänder vi det reportaget.

 • Lyssna igen.

  Militära operationer till havs- och inte minst ubåtsjakter har väckt stor uppmärksamhet i Sverige även under tidigare decennier. Vi har samlat några dramatiska händelser från andra världskriget, men också lyft ett program om hur ubåtsjakten i Hårsfjärden 1982 tekniskt gick till.

 • Arkivfynd från 1974.

  Vetandets världs teknik- och miljöupplaga hade underrubriken Sesam. Här sammanfattas kända och okända naturfenomen under året 1974 med Sesamredaktionen på illustrerad nyårsrevy.

 • Vetandets värld från 1974.

  Detta Vetandets Värld från december 1974 ingick i en temavecka om ljud och hörsel och det första inslaget av Maj Ödman handlar om hörselskador och Bertil Johansson, TKH, förklarar vad som är normal hörsel. I nästa programpunkt berättar Ingemar von Heijne om absolut gehör och musikalitet.

 • VETANDETS VÄRLD 40 ÅR
  40 års kamp för överlevnad.

  Vad är ett bröst? Lite skinn, lite fett och en bröstvårta? När en kvinna fick diagnosen bröstcancer på 1970-talet tog man bort hela bröstet för säkerhets skull. En svensk läkare ändrade allt detta med mammografiundersökningar i stor skala.

 • VETANDETS VÄRLD 40 ÅR
  Arkivfynd från 1974.

  I detta Vetandets Värld från december 1974 bjuds vi på två olika programpunkter. Först intervjuas läkaren Gertrud Lind om en ny metod att bota onda ryggar och sedan berättar Göran Cederström om hur det är att ensam segla jorden runt.

 • VETANDETS VÄRLD 40 ÅR
  Arkivfynd från 1974.

  Detta Vetandets Värld från maj 1974 innehåller ett mycket ljudligt reportage från Louisianas träskmarker i södra USA. Bland annat samtalar reportern Kjell Lindqvist med professor Gösta Ehrensvärd om alligatorer, kameleonter och allehanda kryp i denna djungellika omgivning.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista