Nobelpriset 2014

Vetenskapsradions bevakning av Nobelpriset i fysiologi eller medicin, fysik samt kemi.

 • Nobelpriset 2014

  En av årets Nobelpristagare i kemi byggde det banbrytande mikroskopet i sin bästa väns vardagsrum. Men från början ville han inte alls ägna sig åt att titta in i de minsta delarna i våra cellers innersta. I stället var det rymden och stjärnorna som drog in honom i mikroskopins värld.

 • Forskarliv.
  Eric Betzig hade inga planer på att ägna livet åt att vara forskare. Faktum är att han faktiskt sade upp sig efter att ha inlett en lovande forskarkarriär, trots det får han ett av årets Nobelpriser.
 • Nobeldagen
  Se festen i bilder.

  Stämmer verkligen bilden av den ensamma hårt arbetande forskaren eller författaren? Eller föds kreativiteten i möte med en partner? I Kulturredaktionens och Vetenskapsradions Nobelsändning berättar flera par, däribland makarna Moser, hur de arbetar tillsammans.

 • Svårt att mäta.

  Årets ekonomipristagare Jean Tiroles teorier har använts som utgångspunkt för avreglering av infrastruktur som till exempel telefoni och järnväg. Men när det gäller privatiseringar inom skola, vård och omsorg har man missat att göra den typen av analys, säger ekonomipriskommitténs ordförande Tore Ellingsen.

 • Porträtt Jean Tirole

  Årets ekonomipristagare till Alfred Nobels minne är Jean Tirole. Hans teorier handlar bland annat om hur kontrakt kan styra offentlig verksamhet när den privatiseras. Målet är att samhället ska vinna på att avreglera, genom att kostnaden blir lägre och kvalitén lika bra eller bättre. Men den svenska debatten om privatisering av skola, vård och omsorg visar att det är långt ifrån självklart.

 • Vetandets värld.

  Årets medicinpristagare John O'Keefe har alltid hållit sig undan uppmärksamhet och trivts bäst ensam på labbet. Han förstår inte varför någon vill vara kändis.

 • Nobelpristagaren i kemi W.E. Moerner trivs som fisken i vattnet på Stanforduniversitetet, där det är nära mellan olika forskningsgrenar.  – Det är det jag gillar allra bäst, samarbetet med forskare på andra områden, säger han.
 • I tidiga 20-årsåldern möttes de i Oslo och ganska omedelbart upptäckte de att de delade sitt stora intresse och engagemang för forskningen. De sa till varandra att om de skulle ge sig in på forskningens område så var det inte ett alternativ att sluta som medelmåttor, då fick de göra något annat. Men att det samarbete som May-Britt och Edvard Moser då inledde skulle leda fram till Nobelpriset, det anade de inte då.

 • Miljövänlig belysning.

  Ett viktigt sätt att förbättra miljön är att spara energi. Japan skulle kunna spara stora mängder energi genom att använda LED-lampor, menar Nobelpristagaren Hiroshi Amano som nu arbetar för göra lysdioderna ännu mer effektiva.

 • Nobelpriset 2014

  Sumobrottning är en populär tv-sport i Japan. Numera är det tjocka killar som slåss på en tunn tv-skärm. Men så har det inte alltid varit. När Nobelpristagaren i fysik, Hiroshi Amano, var ung student var inte bara sumobrottarna tjocka, det var även tv-apparaterna. Det här innebar problem för japanerna eftersom de flesta bor i väldigt små bostäder, säger Hiroshi Amanao. Det här var ett problem som han ville lösa.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista