• Nobelpriset 2014

  En av årets Nobelpristagare i kemi byggde det banbrytande mikroskopet i sin bästa väns vardagsrum. Men från början ville han inte alls ägna sig åt att titta in i de minsta delarna i våra cellers innersta. I stället var det rymden och stjärnorna som drog in honom i mikroskopins värld.

 • Forskarliv.
  Eric Betzig hade inga planer på att ägna livet åt att vara forskare. Faktum är att han faktiskt sade upp sig efter att ha inlett en lovande forskarkarriär, trots det får han ett av årets Nobelpriser.
 • Nobelpristagaren i kemi W.E. Moerner trivs som fisken i vattnet på Stanforduniversitetet, där det är nära mellan olika forskningsgrenar.  – Det är det jag gillar allra bäst, samarbetet med forskare på andra områden, säger han.
 • Nobelpriset 2014
  BILDSPEL: Titta in i Moerners Stanfordkällare

  W.E. Moerner, en av årets Nobelpristagare i kemi, sysslar sedan länge med amatörradio på fritiden. Det hjälpte honom i hans tidiga forskning för att kunna upptäcka och spåra enstaka molekyler.

  BILDSPEL: Titta in i Moerners Stanfordkällare

 • Rigid utbildning skadar kreativiteten.

  STED-mikroskopet, som i år belönas med Nobelpriset i kemi, kunde ha byggts redan på 60-talet om forskare bara vågade tänka utanför boxen. Det menar supermikroskopets uppfinnare, den tysk-rumänska fysikern Stefan Hell.

 • Nobelpriset 2014
  Vetandets värld.

  I början var det ingen som tog Stefan Hell, en av årets tre Nobelpristagare i kemi, på allvar. Han påstod nämligen att det måste gå att överlista den 100 år gamla regeln för hur bra mikroskop kan förstora objekt. Omöjligt, sa fysikersamhället. Men Stefan Hell fick rätt till slut. Med hans supermikroskop kan biologer nu studera levande celler i oöverträffad förstoring.

 • Forskarliv 15 november
  I början var det ingen som tog Stefan Hell, en av årets tre nobelpristagare i kemi, på allvar. Han påstod nämligen att det måste gå att överlista den 100 år gamla regeln för hur bra mikroskop kan förstora objekt.
 • Kommentar.

  Årets Nobelpris i kemi är på många sätt ett typiskt kemipris. Det går inte till en enskild upptäckt, inte heller till en enskild forskares genombrott, utan till en vetenskaplig metod. Den här gången handlar det dessutom om ett vetenskapligt lagarbete i många olika steg, skriver Ulrika Björkstén i en kommentar.

 • Eric Betzig, Stefan Hell och William Moerner får Nobelpriset i kemi. De får priset för sin forskning inom superupplöst mikroskopi, som med hög precision gör det möjligt att se enskilda detaljer på nanonivå.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista