• Veckomagasinet.

  Under april har Vetenskapsradions genomfört en stora granskning av PISA-mätningarna och deras inflytande på skolan. Alla minns väl Sveriges dåliga resultat för ett drygt år sedan i den senaste av OECD:s så kallade PISA-mätningar, där skolelever i olika länder jämförs med varandra.  

 • Krav på reformer.

  Alltför många standardiserade, nationella prov för skolelever skadar undervisningen och leder till ökad ojämlikhet mellan fattiga och rika skolbarn. Det anser mer än 2000 amerikanska utbildningsforskare som i ett öppet brev till den amerikanska kongressen nu kräver ett slut på reformer som leder till fler prov.

 • Del 5 i serien Pisadoktrinen
  Vetandets värld.

  Pearson är världens största utbildningsföretag och levererar allt från skolböcker till hela läroplaner. Men företaget får nu kritik för sin allt tyngre roll i amerikanska skolor. Där kräver lärare och föräldrar stopp för testandet som de anser skadar skolan.

 • Pisadoktrinen
  Kritik mot målstyrning.

  I kölvattnet av Norges resultat i Pisa-provet har ett system införts i skolor i Oslo att lärare och rektorer får lönepåslag delvis baserat på hur eleverna presterar på nationella prov. Risken för fusk ökar och systemet möter kritik.

 • Del 4 om Pisa-testet.

  Efter dåligt resultat i Pisa-testet satsar Norge på fler mätningar och utvärderingar av elever, lärare och rektorer. Finland som flera gånger vunnit Pisa-tävlingen har gått en annan väg. Där står lärarna för utvärderingen av eleverna.

 • PISADOKTRINEN
  Brister i metod och mätdata.

  Konsultbolaget McKinsey står bakom ett utvecklingsprojekt med målet att höja elevresultaten i den svenska skolan. Men flera forskare ifrågasätter vetenskapligheten i projektet.

 • Vetandet värld.

  Både forskare och konsulter anlitas för att försöka förbättra svenska skolelevers resultat. Med hjälp av lärdomar från konsultbolaget McKinsey hoppas skolor i 50 svenska kommuner att elevernas resultat ska förbättras. Det ska ske genom effektivare möten och mer lärarsamarbete som ska ge mer tid över till undervisning.

 • PISADOKTRINEN
  Pisa och McKinsey.

  Konsultbolaget McKinsey har fått ett stort inflytande över skolpolitiken i världen - också i Sverige. Konsulterna har gett ut två rapporter som på ett självsäkert vis talar om hur en framgångsrik skola kan byggas upp. Men en rad tunga forskare dömer ut rapporterna.

 • Två rapporter om skolan från konsultföretaget McKinsey & Company har fått mycket stor spridning bland politiker, forskare och lärare. I del två i serien Pisadoktrinen ställer vi frågan vad det är som gör de två rapporterna så speciella och hur banden mellan OECD:s mycket inflytelserika Pisa-prov och konsultbolaget ser ut.

 • Andreas Schleicher framför tavla med Pisadoktrinen

  Vetenskapsradion granskar Pisa-provet som har förvandlats till en global maktfaktor. En majoritet av världens länder anser kunskapstestet betydelsefullt för deras skolpolitik. Men allt högljuddare kritiker anser att OECD, som står bakom provet, lägger sig i länders interna angelägenheter.

 • Provsal pisaprov

  Det internationella kunskapsprovet Pisa mäter 15-åriga elevers kunskaper i naturvetenskap, läsförståelse och matematik, provet har fått ett mycket stort inflytande över länders utbildningspolitik. Svensk forskning riktar nu kritik mot PISA-provens natuvetenskapliga del. Frågorna är för krångligt formulerade, det menar Margareta Serder, doktorand på Malmö Högskola. Samtal mellan Margareta Serder och Magnus Oskarsson, projektledare för Pisa i Sverige, som inte håller med om kritiken. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista