Hjärnforskare kan se vad du ser

1:43 min

När vi tittar på något går information från ögonen till synbarken i hjärnan, och nu har amerikanska forskare för första gången kunnat återskapa en film av vad en person har tittat på genom att undersöka hjärnan med en magnetkamera. Filmen visar det försökspersonerna såg till vänster och filmen som forskarna återskapade till höger.

Det här är revolutionerande berättar Lars Olson, professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

- Det mest spännande är att man kan ta fram rörliga bilder av det som en person ser, det har man inte kunnat tidigare, och det har man nog inte trott varit möjligt med den typ av magnetkamera som man idag använder.

Tekniken som forskarna använde går ut på att magnetkameran mäter blodflödet i synbarken, den del av hjärnan där informationen från ögonen hamnar först, och som sitter längst bak i nacken.

Först fick försökspersonerna titta på mängder av korta filmer så att forskarna kunde bygga upp ett bibliotek av hur blodflödet i synbarken ser ut för olika filmklipp. Sen fick försökspersonerna titta på nya filmklipp, och genom att jämföra signalen från magnetkameran med biblioteket kunde forskarna återskapa det som försökspersonerna sett. Filmerna som forskarna gjorde är ganska suddiga, men det går att se exempelvis rörelser och ansikten.

Än så länge kan tekniken bara återskapa det som försökspersonerna ser, men forskarna hoppas att man med bättre varianter av tekniken kan spela in till exempel drömmar eller hallucinationer. Och även om det ligger en bit in i framtiden är det inte helt omöjligt tror Lars Olson.

- Här har man ju tittat på något i den yttre verkligheten, men det är klart man tänker att vad händer om försökspersonen drömmer eller fantiserar. Det är väl inte särskilt sannolikt att det går att återskapa i närtid, men det är ju inte helt uteslutet.

Referens
Nishimoto et. al. Reconstructing visual experiences from brain avtivity evoked by natural movies. Current Biology doi: 10.1016/j.cub.2011.08.031

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista