Att fimpa minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Även om du går upp i vikt. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Hjärtat tjänar på att du fimpar- trots ökad vikt

Nu visar en ny studie att det lönar sig att sluta röka, även om man går upp i vikt. I alla fall om man tittar på risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Rökning är sedan tidigare en känd och stor riskfaktor för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar. Men det är även fetma, och många rökare går upp i vikt när de fimpar. Därför ville en grupp amerikanska hjärtforskare se om det verkligen lönar sig för hjärtat att sluta röka, om man ändå går upp i vikt.

De jämförde antalet hjärt-kärl relaterade sjukdomsfall i en stor grupp rökare, icke-rökare och personer som slutat röka. Och visst kunde de se att många som fimpar går upp i vikt. De som nyligen slutat röka hade gått upp i genomsnitt 2.5 kg, men löpte trots det en betydligt lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar jämfört med rökarna, vilket tyder på att det trots allt lönar sig att sluta.

Källa: C. Clair et al, "Association of smoking cessation and weight change with cardiovascular disease among adults with and without diabetes". JAMA, 2013, vol 309 (10) 1014-21.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista