Foto: Paul Madej/Scanpix

Höga halter av miljögifter i brandmänns blod

1:33 min

Brandmän som utfört släckningsarbete har i sitt blod upp till tre gånger högre halter än normalt av dioxinliknande miljögifter, som tros vara cancerframkallande. Det visar en pilotstudie från Kalifornien.

Gifterna är så kallade bromerade och klorerade flamskyddsmedel, som bland annat finns i elektronik och möbler. Även vissa typer av brandsläckare innehåller den typen av gifter i sitt skum.

De höga halterna av miljögifter i kroppen kan vara en förklaring till att brandmän har ökad risk för att få cancer, säger Professor Susan Shaw, som leder forskningsinstitutet för marin miljö i Albany i USA.

De miljögifter som Susan Shaws forskningsgrupp hittat hos brandmän finns även i blodet hos personer som bara utsatts för normal exponering av damm från till exempel flamskyddade möbler eller kläder. Men brandmännen hade tre gånger de normala nivåerna. Och det tror Susan Shaw beror på att brandmännens kroppar inte hinner bryta ner gifterna mellan arbetspassen.

Brandmän får testikel, prostata- och urinblåsecancer oftare än genomsnittet. Hos kvinnliga brandmän har man sett en sex gånger ökad frekvens av bröstcancer.

Studien från USA går förmodligen inte att översätta direkt för att gälla brandmän i Sverige. Gifthalterna i blodet ser förmodligen bättre ut, eftersom Sverige var tidigt ute med att förbjuda vissa av de här ämnena, säger Susan Shaw. Men hon varnar samtidigt för att vi inte vet vilka effekter nya flamskyddsämnen kan få på sikt, bromerade och fluorerade ämnen som liknar de som förbjudits.

- Det säkraste vore att förbjuda de flamskyddsmedel som vi inte vet vilka hälsoeffekter de har. Hellre det än att fortsätta att använda dem tills vi upptäcker att folk blir sjuka, säger Susan Shaw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista