Växtätare kan påverka träd mer är klimatet

Nu har forskare för första gången sett hur ett träds tjocklek på stammen kan påverkas av växtätande djur. Och det här är bra att känna till när man ska uppskatta klimatförändringar.

Varje år ett träd växer sig större, så får veden i stammen en ny årsring. Tidigare forskning har visat att varmare klimat gör att trädets årsringar i alpina regioner blir bredare och träden tjockare, men nu har norska och skotska forskare visat att årsringarna kan påverkas mer av betande får, än av själva klimatet.

Forskarna har i nio års tid låtit olika många får beta i olika områden kring den norska trädgränsen mellan Bergen och Oslo. Ju fler får som betade desta tunnare blev årsringarna, och fåren hade enligt forskarna större påverkan på trädens årsringar än vad klimatet hade.

Men det här betyder inte att tidigare uppskattningar av klimatet med hjälp av trädens årsringar inte stämmer, men resultatet visar att man bör räkna med växtätares betande närvaro i de områden där klimatmätningar görs.

Dendrokronologi kallas den metod när man daterar träd med hjälp av dess årsringar. Och genom att använda sig av dendrokronologi så kan forskare uppskatta hur klimatet har förändrats tidigare i historien.

I och men den nya studien som publiceras i tidskriften Functional Ecology, så kommer dessa uppskattningar kunna bli ännu mer exakta.   

Referens:
Speed J. D. et al. Browsing interacts with climate to determine tree-ring increment. Functional Ecology 2011 DOI: 10.1111/j.1365-2435.2011.01877.x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista