En gädda under vatten.
Gädda. Foto: Jik jik/Wikimedia Commons CC BY S.A 3.0

Vattenprov ska avslöja svårfångade gäddor

2:58 min

Kan lite vatten från kusten, eller en sjö, avslöja hur många gäddor som lever där? Det ska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet utreda i ett nytt projekt där de kollar närmare på e-dna.

e-dna kan till exempel vara dna-spår som levande organismer lämnar efter sig i sin hemmiljö, till exempel från hud, avföring eller saliv.

Analyser kan i dag avslöja om en art finns i ett vattendrag – men forskarna vill ta reda på om de även kan ge en rättvis bild av mängden individer.

Att forskarna är intresserade av just gäddor, beror på att de har en viktig funktion i ekosystem, och att det i dag är svårt att få en uppfattning om hur många som lever i svenska vatten. Detta eftersom fiskarna sällan låter sig fångas med metoder som används vid miljöövervakning i dag, till exempel i nät. 

– Det är extra intressant med gäddan, eftersom man sett indikationer på att den här minskat i många år i kust och sötvatten, säger marinekologen Martin Ogonowski, en av forskarna i projektet, och fortsätter:

– Vi har i dag ingen bra övervakning så vi kan inte säga om de faktiskt har det eller vad det beror på, så det är jätteviktigt att vi får bättre koll på bestånden och hur de utvecklas. Där tror vi att dna ska kunna hjälpa oss med just det.

Kan vi tänka oss en framtid där vi bara kollar eDNA när vi ska inventera bestånden?

– Vissa saker måste vi ändå ta upp fiskar för. För att se hur gamla de är och tillväxtshastighet till exempel. De är viktiga parametrar för att förstå hur ett bestånd påverkas över tid och hur det påverkas av predation. Så vi ser det mer som ett komplement, i alla fall i dagsläget.

En utmaning är att ta reda på om det material som hittas kommer från levande eller döda gäddor. 

– Det är ett störningsmoment. Vi måste få bättre koll på hur dna omsätts, vad omsättningstiden är under olika förhållanden, och vad det påverkas av. Och det är viktigt att ta reda på, för att veta när på året bör vi provta för att minimera påverkan av just sådana här processer, säger Martin Ogonowski.

I det nya projektet kommer SLU-forskarna gå från kontrollerade experiment i labb, där de vet exakt hur mycket gädda som finns i ett akvarium till exempel.

Sedan ska de gå vidare till mindre kontrollerade försök i testdammar utomhus, där de under längre perioder kan studera hur till exempel temperaturskillnader påverkar analyserna. Slutligen ska de göra försök ute i fält där de dels fångar upp gäddor med fiskespö och dels tar vattenprover för dna-analys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista