VETANDETS VÄRLD, TIS 11 NOVEMBER

Arvet efter Habsburg. En miniserie om första världskriget och dess följder. Del 1 Urkatastrofen

I november är det 90 år sedan Europas urkatastrof, det första världskriget, tog slut. Det innebar också slutet för dubbelmonarkin Österrike-Ungern, som då var Europas näst största statsbildning.

Det var en mångkulturell smältdegel med oerhört blomstrande kultur och vetenskap. Samtidigt fanns många pyrande nationalistiska konflikter.

Efter freden ritades den politiska kartan om på ett dramatiskt sätt. Nya stater föddes som Tjeckoslovakien, Polen och Ukraina, och i Wien tvingades den Habsburgska kejsarfamiljen överge tronen efter nära 600 år vid makten.

I en serie på tre program berättar Vetenskapsradions Nils Johan Tjärnlund om första världskriget och arvet efter Habsburgmonarkin i dagens Europa, och i en exklusiv intervju får vi möta den snart 96-årige Otto von Habsburg, rikets siste kronprins och son till den siste kejsaren.

Otto von Habsburg berättar om sitt dramatiska liv som helt präglats av första världskriget och monarkins fall. Hans första minnen går ända tillbaka till krigsutbrottet 1914. Han har också varit aktiv i kampen mot Hitler och nazismen, förhandlade med Roosevelt och Churchill för att främja Österrike efter andra världskriget och var en av frontfigurerna i kampen mot kommunismen och järnridån. Fortfarande i dag är han engagerad i Europapolitiken och besökte så sent som i somras Georgien.

Vi möter också historikerna Kristian Gerner och Brigitte Hamann och Svenska Dagbladets Centraleuropa-korrespondent Richard Swartz med flera.

Nils Johan Tjärnlund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista