Så här kommer Masdar City enligt planerna att se ut när det är färdigtbyggt. Foto: Masdar Initiative.
1 av 2
Så här kommer Masdar City enligt planerna att se ut när det är färdigtbyggt.
Marwan Kraisheh, dekanus på Masdar Institute i Abu Dhabi. Foto: Lena Nordlund
2 av 2
Marwan Kraisheh, dekanus på Masdar Institute i Abu Dhabi. Foto: Lena Nordlund

Snart flyttar forskarna in i koldioxidneutrala staden

I Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten byggs nu vad som kallas världens första koldioxidfria stad, Masdar City, en stad som enligt planerna varken ska släppa ut koldioxid eller sopor.  Den första byggnaden – huvudbyggnaden till universitetet Masdar Institute som ska bli navet för hela staden – är nu snart inflyttningsklar.

Till hösten börjar de första studenterna, berättar Marwan Kraisheh, dekanus på Masdar Institute of Science and Technology, och den som ansvarar för den akademiska verksamheten.

Masdar Institute ska ha en stor roll som forskningsdrivande i den nya ekostaden som byggs i oljeemiratet Abu Dhabi. En del planer för staden har man visserligen fått skala bort eftersom den ekonomiska krisen märkts också här, men för själva universitetet och forskningen rullar det på planenligt.

Med ansedda amerikanska MIT som partner ska man här forska om alternativ till olja, framför allt solenergi, men också vindkraft, biobränslen och om hållbara transportmedel.

Ett projekt som redan är igång handlar om att framställa flygbränsle från en sorts växter som kan växa i saltvatten från havet – extra bra i ett ökenland som här där det är stor brist på färskvatten.

 – Tanken är att själva stan ska bli som ett levande laboratorium, säger Marwan Kraisheh. Genom att forskarna själv bor i en hållbar stad kan de kan lära av det och föra ut kunskapen till världen utanför.

Forskarna, som själva ska bo där, ska kunna testa miljösmarta lösningar i praktiken. Men även om studenterna flyttar in nu så blir det mest till en byggarbetsplats - själva staden med 50 000 invånare kommer inte att stå klar förrän 2016.

Som så mycket annat i Förenade arabemiraten byggs här mycket lyx och överdåd, men det som Marwan Kraisheh är mest imponerad av är de gamla traditionella byggmetoderna – smala gator för att få skugga, vindtorn och hur hur gatorna är orienterade efter vindriktningarna. Med sådana enkla lösningar kan man få ner energiförbrukningen till hälften, säger Marwan Kraisheh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".