Tandundersökning av ett barn
1 av 2
I Sverige är amalgamfyllningar redan förbjudet, men nu stoppas användningen i hela EU. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto:Lars Hylander, Uppsala universitet
2 av 2
Guldutvinning med hjälp av kvicksilver i Venezuela. Kvicksilver binder sig till guldet, tungmetallen förångas under öppen låga och kvar blir guldet. Foto: Lars Hylander SLU

EU förbjuder amalgam i barns tänder

Användning av kvicksilver ska begränsas
2:08 min

Idag träder konventionen som ska begränsa kvicksilveranvändningen i världen i kraft. Den innebär bland annat att användningen av tandamalgam begränsas.

– Det är ju väldigt positivt att vi lyckats få till en global överenskommelse där många har fått ge avkall på nationella intressen för att få en globalt uthållig miljöpolitik när det gäller kvicksilver, som är ett globalt problem, säger Lars Hylander, forskare i miljökemi vid Sveriges lantbruksuniversitet som följt frågan om kvicksilver under flera decennier.

Minamatakonventionen, som den heter, har fått sitt namn efter industriutsläpp av kvicksilver i Minamata i Japan på 1950-talet. Tusentals människor fick hjärnskador och problem med nervsystemet, främst efter att ha ätit fisk med höga kvicksilverhalter.

Tungmetallen klassas som ett av de farligaste miljögifterna, särskilt när den genom en kemisk reaktion övergår i metylkvicksilver som lätt tas upp av levande organismer och kan sprida sig i näringskedjan.

Konventionen som träder i kraft idag är undertecknad av 139 länder och har ratificerats, alltså godkänts, av cirka 70.

Störst betydelse kommer kravet om bästa möjliga reningsteknik för kolkraftverk få. Sten och brunkol innehåller en liten mängd kvicksilver men då stora mängder förbränns i kraftverken blir utsläppen omfattande. Runt 500 ton kvicksilver per år släpps ut från kolkraftverk med undermålig rökgasrening.

Även användningen av amalgam för att laga tänder kommer att begränsas. I Sverige är det redan förbjudet, med vissa undantag, men nu förbjuds användningen inom hela EU för barn under 15 år samt för ammande och gravida kvinnor. Att man inte nådde längre beror på att det finns en lång tradition att använda tandlagningsmedlet, och en ekonomiskt stark amalgamindustri som trycker på för fortsatt användning.

En annan stor utsläppskälla är den utvinning av guld som sker med hjälp av kvicksilver, som har en förmåga att binda sig till guld i sand eller krossat berg. Tekniken används bland annat i delar av Sydamerika och i Indonesien.

I konventionen finns inget förbud mot att använda metoden men eftersom exporten av kvicksilver nu i stort sett förbjuds blir det svårare för guldutvinnarna att få tag i den farliga metallen. 

– Utsläppen kommer att minska även om de fortfarande kommer att vara alldeles för stora, säger Lars Hylander vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".