En svart siluett av en valhaj mot en blå havsyta. Fotot är taget underifrån och solens strålar skiner ner genom vattnet.
1 av 2
Foto: Georgia Aquarium

Första hälsoundersökningen av världens största fisk

Nu har man, för första gången någonsin enligt forskarna själva, lyckats ta prover och mätningar på valhajen, en ovanlig planktonätande jättefisk.

Valhajen är inte bara världens största haj, utan världens största fisk alla kategorier. Det största tillförlitligt mätta exemplaret var över 12 meter, men vittnesmål berättar om ännu större exemplar.

Valhajen äter plankton och småfisk och klassificerades som utrotningshotad 2016. 

Många turister drömmer om att nån gång möta en valhaj under ytan, men frågan är hur jättefisken påverkas av turismen. Utanför Indonesiens kust, där så kallad ekoturism med valhaj sker, har forskare nu lyckats ta prover och sätta fast satellitsändare på hajarna.

Förutom att lära sig mer om valhajens vandringar och dykbeteende vill man studera hur de påverkas av människans närhet. Forskarna hoppas nu kunna följa sju individer i upp till två år.

Än har inga resultat kommit av undersökningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".