En man i orange jacka går mot passkontrollen
Foto: Kallestad, Gorm

Få myndigheter klimatkompenserar

"Det är en fråga om prioriteringar"
1:37 min

Få statliga myndigheter i Sverige klimatkompenserar för de anställdas flygresor, trots att resandet orsakar ett utsläpp av 100 000 ton koldioxid årligen.

Klimatkompensation är tänkt som ett verktyg för att motverka klimateffekterna av ökande flygresande och konsumtion. Men fortfarande är det få statliga myndigheter som klimatkompenserar. På exempelvis Havs- och vattenmyndigheten den åtgärden prioriterats bort. 

– Det sakanslag vi får från regeringen ska gå till många olika miljöåtgärder. Behovet är stort och det är alltid en fråga om prioriteringar säger Maria Hellsten, stabschef på Havs- och vattenmyndigheten. 

Havs- och vattenmyndigheten är inte ensam om att välja bort klimatkompensation för sina anställdas tjänsteresor. De första statliga myndigheterna började klimatkompensera år 2007, men sedan dess har få valt att följa efter.

Enligt Naturvårdsverket hade år 2015 endast tio myndigheter valt att minska klimateffekterna av de anställdas tjänsteresor genom miljöprojekt som till exempel trädplantering eller solceller. I dag ser det inte mycket bättre ut.

En enkätundersökning som Vetenskapsradions miljöprogram Klotet gjort visar att det fortfarande är få myndigheter som väljer klimatkompensation, trots att myndigheternas flygresor står för minst 100 000 ton koldioxidutsläpp årligen, enligt Naturvårdsverket.

Av de 38 myndigheter som svarade på enkäten uppgav endast sex myndigheter att man klimatkompenserar.

Maria Hellsten på Havs- och vattenmyndigheten tror att det handlar om att myndigheterna väljer andra vägar. 

– Det är väl så att det finns andra åtgärder som är viktigare, och möjligen tänker andra myndigheter på samma sätt, men det kan ju inte jag uttala mig om, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".