• Vetandets värld, tis 9 nov

  Några procent av befolkningen ser världen på ett annorlunda sätt. De är färgblinda. Eller rättare sagt: de har ett defekt färgseende, för de ser färger även om de uppfattar färre nyanser. Vad beror det på, hur upplever en färgblind världen, och finns det någon bot? Vetandets värld görs idag av Sofia Hallonsten, som är normalseende, och av Axel Naver, som har defekt färgseende.

 • Vetandets värld, mån 8 nov

  Många violinister drömmer om att få spela på en äkta Stradivarius. Men nu har även forskare intresserat sig för den kända violinen när de avslöjat hemligheten bakom dess ljud.

 • Vetandets värld, fre 5 nov

  I veckan kom sex partier överens om de svenska truppernas närvaro i Afganistan. Bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lämnades utanför överenskommelsen. Vilken betydelse har politisk enighet vid krig? Fanns det opposition mot tidigare svenska FN-insatser? Är Vietnamkriget beviset för att en oenig hemmaopinion gör en krigföring omöjlig?

  Historiska klubben möter historikerna Thomas Roth från Armémuseum och Lars Ericsson Wolke från Försvarshögskolan.

  John Chrispinsson
  vet@sr.se

 • Vetandets värld, ons 3 nov

  Sprängningar vid byggandet av Citybanan i Stockholm oroar såväl bostadsrättsföreningar som expertis inom området. När tunnelbanan drogs skedde både sprickbildningar och ras. Följ med Vetandets värld till Sveriges största byggarbetsplats, rakt under vår huvudstad.

 • Vetandets värld, tis 2 nov

  För att lösa svåra mordfall kan fynd av insekter på mordoffrets kropp, bidra till att lösa gåtan. Professorn Gail Anderson vidareutvecklar detta område genom att experimentera på döda grisar.

 • Vetandets värld, mån 1 nov

  I år fyller turistindustrin i Thailand 50 år och för bland annat svenskar har kungariket i Sydostasien blivit en favorit. Men massturismen sliter också hårt på naturresurserna. Följ med Vetandets Värld till svenskön Koh Lanta för att ta reda på var skräpet, som de svenska turisterna lämnar efter sig, hamnar. Och så pratar vi med två författare till nya böcker om grön turism. De ger tips om hur man som turist kan hjälpa till att minska på slitaget.

 • Vetandets värld, tors 28 okt

  Den 81-årige amerikanen James Randi har ägnat 70 år åt att vara skeptiskt mot det som många betraktar som övernaturligt. Telepati, slagrutor, homeopati och att kunna tala med döda är några av de företeelser som han är starkt skeptisk till och till den som kan bevisa motsatsen lovar han en miljon dollar.

 • Vetandets värld, ons 27 okt

  Mänskligt liv finns på alla jordens kontinenter – och sedan ett decennium har vi också skaffat oss en permanent bemannad utpost i rymden. Den internationella rymdstationen ISS är det största internationella samarbetet hittills, med enorma ekonomiska investeringar från Europa, USA, Japan, Canada och Ryssland. Vad detta - vårt utvidgade livsrum - har för betydelse för oss här på jorden är ämnet för Vetandets värld idag.

 • Vetandets värld, tis 26 okt

  I ett unikt projekt samarbetar kemister och biologer för att bättre förstå hur klimatet kommer att utvecklas i framtiden.

  Det handlar om att undersöka hur olika kemiska ämnen, alger och bakterier samverkar och påverkar miljön. I Arktis märks klimatförändringarna mest och därför genomförs en del av projektet på Svalbard.

  Följ med Vetandets Värld till isen och de vita vidderna för att förstå mer om klimatgåtorna.

  Therese Forsberg
  vet@sr.se

 • Vetandets värld, mån 25 okt

  Ett gammalt gruvsamhälle vid en vacker fjord är förutom att det är världens nordligaste by också en mycket eftertraktad plats bland polarforskare från hela världen. Följ med Vetandets värld till en av den internationella polarforskningens huvudorter, Ny-Ålesund på Spetsbergen.

 • Vetandets värld, fre 22 okt

  Den svenskfödde läkaren Johan Hultin, verksam i USA, har vid två tillfällen gjort äventyrliga expeditioner till Alaska. Syftet med hans resor var att i permafrosten gräva upp döda inuiter som avlidit av spanska sjukan 1918.

 • VETANDETS VÄRLD, TORS 21 MÅNAD

  En ek är inte vilket träd som helst. Förutom att den blir oerhört gammal är den också som ett helt ekosystem i sig. I barkens skrymslen vandrar mängder av insekter omkring och större djur som fåglar och fladdermöss trivs också på trädet där lavar och svampar frodas.

 • Vetandets värld, ons 20 okt

  En ny teknik för att minska koldioxidutsläppen från masugnar har utvecklats i Sverige. Nu ska den testas vid ett europeiskt stålverk. Men räcker det här för att minska utsläppen, och hinner satsningarna bli av i tid?