• Astrid Linder med krocktestdocka
  Trafiksäkerhet
  Män och kvinnor olika.

  Krocktester för bilar görs idag med en standarddocka som är en genomsnittlig man. Men det är inte tillräckligt, menar forskare som har undersökt skadestatistik.

 • Man med mörkblont hår, skägg och glasögon och iförd blå kavaj, vit skjorta och jeans står i en verkstad och håller handen på ett däck.
  Miljövänligt fordonsbränsle
  Lägre vikt.

  Vätgas har hyllats som framtidens miljövänliga bränsle men utvecklingen har gått trögt. Nu satsas det stort på vätgaslastbilar som bedömare tror kan innebära ett genombrott för vätgastekniken.

 • Rymdfärder
  Vill tävla med Ryssland och USA.

  Kina har gjort ett lyckat test att landa med en obemannad Marsfarkost som de planerar att skicka iväg till den röda planeten nästa år. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

 • En ung tjej kollar på sin mobiltelefon.
  datasäkerhet
  Integritet på nätet.

  Efter att GDPR infördes, alltså EU:s allmänna dataskyddsförordning har det påverkat hur appar beter sig, enligt forskning från Karlstads universitet.

 • Hand på tangentbord.
  AI
  Mer avancerat än schack.

  Nu har en artificiell intelligens lyckats nå det absoluta toppskiktet bland mänskliga spelare i Starcraft II.

 • Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, Catrine Kostenius, professor i hälsovetenskap, och Karolina Parding, professor i arbetsvetenskap. De deltar alla i det nya projektet.
  AI
  Forskare från olika områden deltar.

  Kan artificiell intelligens förbättra stödet till unga som är i riskzonen för psykisk ohälsa? I ett nytt, flerårigt projekt ska forskare vid Luleå tekniska universitet undersöka detta.

 • Äldre man med vitt skägg och glasögon och iförd mössa och handskar kör båt med utombordare bort från en ö.
  Sveriges största kärnkraftsövning
  Åtta timmars väntan.

  Just nu pågår den största kärnkraftsövningen i Sveriges historia. Övningen utgår från ett fiktivt utsläpp från Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala län.

 • Anläggning i Mognstad som experimenterar med infångning av CO2.
  Klimatet
  Poddsamling - sex avsnitt.

  För att nå klimatmålen börjar allt fler titta på möjligheterna att suga upp koldioxid ur luften och begrava den djupt under mark. Hur kan det göras? Och hur säkra är metoderna?

 • Per Delsing
  Framtidens datorer
  Jämförelsen ifrågasätts.

  Forskare vid internetföretaget Google har lyckats genomföra den första avancerade kvantberäkningen, där kvantdatorn samtidigt visar sig överlägsen andra datorer.

 • Sleipner-plattformen i Nordsjön.
  Koldioxidlagring
  Måste ha koll på trycket.

  Som vi tidigare rapporterat i Vetenskapsnyheterna pekar mycket på att Norge ska storsatsa på storskalig lagring av koldioxid under Nordsjöns botten. Men hur säkert är egentligen metoden?

 • Anläggning i Mognstad som experimenterar med infångning av CO2.
  Insatser för klimatet
  Injicering i porös berggrund.

  Storskalig lagring av koldioxid under Nordsjöns botten kan bli verklighet redan om fyra år. Flera storföretag har enats om att utveckla infångning av koldioxid som ska begravas under havsbottnen.