1 av 4
Länspolismästaren Hans Holmér håller upp två vapen av den typ man misstänkte vara mordvapnet. En halv miljon kronor, skattefritt, utlovades till den som hittade mordvapnet. Foto: SCANPIX/Ingvar Karmhed.
2 av 4
Mordet på olof Palme skakade om hela Sverige. Man hoppades på en snabb utredning, men 25 år senare är fallet fortfarande olöst. Foto: Ingvar Svensson/ SCANPIX.
3 av 4
Olof Palmes mordplats på Sveavägen i Stockholm. Foto:SCANPIX.
4 av 4
Christer Petterson var länge huvudmisstänkt i utredningen. På bilden syns han i en intervju i TV3:s Folkhemmet 2001 där han svarade på frågor om utredningen.

P3 Dokumentär special: Palmemordet

Den 28 februari 1986 mördas Sveriges statsminister Olof Palme mitt i centrala Stockholm. Skotten på Sveavägen skakar om en hel nation och ingen vågar tro annat än att mordet snart kommer att klaras upp. 25 år senare står dock utredningen kvar på den punkt där man började.

I en utredning som inte får misslyckas börjar istället interna stridigheter gro inom polisen och allmänhetens sorg och bestörtning övergår snart i vrede och frustration över att det svenska rättsväsendet inte lyckas hitta den skyldige. Misstron föder snart en ny grupp av privata utredare som ser som sin uppgift att finna sanningen och alldeles för sent har polisen insett att lösningen måste sökas nära brottsplatsen och nära tidpunkten för dådet.

Producetnerna Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson, tar oss tillbaka till natten då skotten föll och skildrar de år av utredningsarbete som följde. De pratar med aktörerna som var med från dag ett och presenterar de spår som polisen brottats med. Spår som alltid slutat i en återvändsgränd. I programmet medverkar bl a polismannen Thure Nässén och f d chefen för Rikskriminalen Tommy Lindström, journalisten Leif Brännström och Olofs änka Lisbeth Palme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".