Samhälle

Här har vi samlat radioproduktioner för den som är intresserad av politik och samhälle.

 • I över 40 år jobbade Göte Ström på Birgittas sjukhus i Vadstena, en vårdinstitution som bär på många kusliga rykten och myter. För patienterna var sjukhuset en sluten värld, och kontakten med deras anhöriga bröts oftast direkt när de stigit in genom sjukhusporten. Hör Göte Ström berätta sanningen om hur det egentligen såg ut innanför sjukhusväggarna.

 • Att drömma, är något som vi alla gör, men få människor väljer att förverkliga dem. Albin Pettersson från Crazy Pictures är en av dem som kan leva på det han älskar. 

 • Del 5 i vår 1900-talsserie. Fyrtiotalet förknippas med andra världskriget. Men kriget pågick bara halva decenniet. 1948 kom FN:s stadgar om mänskliga rättigheter. Vi får höra en berättelse om hur det skulle vara att komma från Auschwitz till Sverige.

 • Första avsnittet i vår serie av reportage som följer hela 1900-talet och vad som speglade Östergötland och Sverige i det som skulle bli vår tids mest framgångsrika århundrade. Ungdomsgäng driver runt på gatorna och skrämmer de oförvitliga medborgarna. Moral och värderingar förändras. Hur ska det sluta?

 • Hur kommer din tid som pensionär att se ut? Kommer du vara aktiv, vara mycket med familjen eller tror du att du kommer vara ensam? Livet ser olika ut för oss alla, vissa tar pensionen som en negativ upplevelse medan andra tar det med glädje.

 • Antirasism
  10 min

  Tillhör du också en av dem som stolt kallar sig för antirasister? Håller du också med om att alla människor är lika mycket värda? Men frågan är – förtjänar du verkligen att kalla dig antirasist? Nu är dags att prata om den vita normen och diskutera den rasistiska samhällsgrund som många omedvetet bidrar till att upprätthålla.

 • Arbetslösheten bland unga växer allt mer och den naturliga vägen från ungdomen till vuxenlivet förskjuts för de som inte har möjligheten att börja försörja sig själva.
  Vi har träffat en av många som idag sitter i kläm på grund av detta växande problem.

 • I det här reportaget tar vi reda på vad utrycket Gamification betyder! Vad gör man egentligen om man Gamificerar något? Vi pratar med en spelutvecklare om hur utrycket uppkom och vad det egentligen handlar om! Vi försöker komma på något exempel på om vi själva har använt eller hört talats om någon produkt som använts som Gamification och i vilket syfte.

 • Läktarvåld, ett ord som får folk att inte vilja gå på fotboll. Uppmaningar som ”gå inte hem
  själv efter en match” eller, ”ha inte fel halsduk på dig i en hejarklack”. Dessa ord ekar
  mellan fotbollsintresserade. Är det ord att rätta sig efter eller har de inbitna supportrarna
  fått ett oförtjänt rykte?

  Medverkande var Johan Ydregård, ordförande för Peking Fanz. Reportaget gjordes av och
  med Robin Johansson, Martin Eklund och Josef Almert.

 • Ett reportage om människors syn på övervakningskameror samt en intervju med Nathalie Ljungstedt, som jobbar på en restaurang med kameraövervakning. 

  Ett reportage av studenterna Jenny Weijland & Sandra Virro vid Linköpings Universitet.

 • Vad är satir? Vem gör satir och vad gör den med oss? Möt tecknaren Wiliam Sulka från Norrköping och Carina milde på EWK-museet

  Reportaget gjordes av Jon Persson, Linus Nordmark och Tobias Beijar

 • Nu för tiden så får man hela tiden höra att studera på högskola är ett krav för att man ska kunna få ett jobb. Frågan är om man kan leva upp till de höga krav som ställs idag? Det här bestämde sig tre tjejer från Norrköping att kolla upp.

  Reportaget gjordes av Erica Marcus, Malin Jansson och Michaela Westberg. De som blev intervjuade var Mats Viden och Staffan Nilsson. 

 • Milla och Lotta Larsdotter bröt upp med sina män för att starta ett liv tillsammans. Att leva i ett gayförhållande kan ses som en revolt mot samhällsnormen än idag, trots den lag från 2009 som tilllåter gaybröllop inom Svenska Kyrkan.

 • Att våga stå upp för sina åsikter är sällan enkelt. Särskilt inte om det innebär att man då förlorar sina vänner. Men ibland är det nödvändigt.

  Vi ska nu möta Elin som blev retad för hur hon såg ut och hur hon var men som hittade gemenskapen i ett gäng som behandlade henne väl. Det visade sig dock att det som gänget hölls samman av var deras rasistiska åsikter. Och Elin menar att hon i början av vänskapen var mycket mottaglig för deras åsikter.

  Inslaget gjordes av Caroline Björkgren och Emelie Anderson. Musiken i programmet var Morning Sun av Robin Wernersson.

 • Du står i mataffären. Ekologiska päron, kravodlade bananer, konventionellt odlade äpplen från Sverige, närproducerad möjlk, icke-ekologiska ägg. Vad ska man välja? Vad är logiskt?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista