Djupt olyckligt att FOI vill efterforska källor

Jag ser FOI:s planerade anmälan till Justitiekanslern som ytterst olycklig. Dokumenten vi publicerat här på Ekot hemsida har varit en förutsättning för vår rapportering, och för att få makthavare att berätta om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien. Trots att vi visade dokumenten försökte flera högt uppsatta personer, med föga framgång, förneka existensen av planerna.

När det handlar om så kontroversiella uppgifter måste vi visa hur väl underbyggda de är. Dokumenten skänker tyngd åt publiceringen och tillåter alla att bilda sig en egen uppfattning om Sveriges vapenaffärer med diktaturer.

Jag ser syftet med den planerade anmälan som att skrämma våra uppgiftslämnare, och vill betona att vi fortsätter vår rapportering med oförminskad kraft, och att vi självklart – i alla lägen – skyddar våra källor.

Det är en förutsättning för ett öppet samhälle att människor vågar berätta om missförhållanden, och vårt existensberättigande bygger på trovärdighet. De som hör av sig måste lita på att de kan vara anonyma, och att vi förvaltar deras historier på ett bra sätt, annars kommer vi inte få fler tips.

Vårt avslöjande visar just på detta förtroende, och i svallvågorna strömmar tips in till våra reportrar Daniel Öhman och B-G Bodin.

Slutligen: För dem som vill tipsa oss säkert rekommendera jag tjänstenHär finns också goda råd om hur man går till väga.

Anne Lagercranz
Ekochef, Sveriges Radio
http://twitter.com/AnneLagercrantz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista