Felaktig publicering om Ingvar Kamprad

Under torsdagsförmiddagen publicerade Ekot en runa över Ikea-grundaren Ingvar Kamprad. Runan publicerades av misstag. Vi beklagar detta djupt.

Runan låg publicerad och sökbar under ett par minuter. Den felaktiga publiceringen spreds samtidigt av @sr_nyheter som är ett autogenererat konto på Twitter.

Då vi upptäckte misstaget avpublicerades artikeln och tweeten raderades. Vi gick också ut med en rättelse via det Twitterkonto som spritt artikeln.

Ekot har under torsdagen varit i kontakt med Ikea och bett om ursäkt. Vi har också bett Ikea framföra vår ursäkt till Ingvar Kamprad och hans familj.

Vi, liksom andra nyhetsredaktioner, förbereder runor – minnestexter – som kan användas vid kända svenskars frånfälle. Runorna ska naturligtvis aldrig publiceras i förväg. Att så skedde denna gång är ytterst beklagligt. Vi kommer att göra allt vi kan för att något liknande inte ska hända igen.

Ikea meddelade under torsdagen att Ingvar Kamprad lever och inte är allvarligt sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".