Margareta Svensson besöker det eboladrabbade Liberia. Foto: Sveriges Radio

Ekot på plats i Liberia

Margareta Svensson rapporterar från det eboladrabbade landet. 

 • •	Nelly Cooper och Kulah Burrow på ett kvinnocenter i West Point ägnar all sin tid åt upplysning om ebola. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
  STUDIO ETT TISDAG 25 NOVEMBER

  Ebolautbrottet i Västafrika fortsätter att spridas och skörda liv, även om färre drabbas nu än när utbrottet var som värst. Sjukdomen som kan vara dödlig vid kontakt med kroppsvätskor som blod och saliv från svårt sjuka eller döda människor och djur, har trots allt fått en begränsad spridning på totalt omkring 5.500 döda.  Men i de värst drabbade länderna har sjukdomen inneburit en social och ekonomisk kris som satt djupa spår. Vår utsända Margareta Svensson i huvudstaden Monrovia var med vid hämtningen av avlidna i slummen.

 • Läkaren Helena Nordenstedt jobbar på en ebolaklinik i Monrovia. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

  Ebolautbrottet i Västafrika är fortfarande inte under kontroll. Särskilt utbredd är spridningen i Sierra Leone, enligt Världshälsoorganisationen WHO. En anledning till att de tre västafrikanska länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia har drabbats så hårt av ebolautbrottet är att de hör till världens allra fattigaste, där hälso- och sjukvård inte har haft särskilt hög prioritet. Hur arbetar de svenska läkarna ute på ebolaklinikerna? Reportage av Margareta Svensson.

 • Ebolaepidemin i västafrika har hittills tagit fler liv än tidigare kända ebolautbrott tillsammans. I det värst drabbade landet Liberia har antalet smittade minskat de senaste veckorna, men än är faran inte över. Ekots Margareta Svensson befinner sig just nu i Monrovia för att skildra konsekvenserna av utbrottet i landet och chattade på fredagen med läsarna.

 • Ekot på plats i Liberia
  Aldrig testats.

  Tre nya läkemedel mot ebola ska börja testas på patienter i Västafrika med början i december. Läkemedlen som tagits fram av europeiska laboratorium, kommer att tas i bruk trots att de ännu inte testats varken på djur eller friska människor.

 • Margareta Svensson besöker det eboladrabbade Liberia. Foto: Sveriges Radio

  Vi ska till det Eboladrabbade Liberia. Sedan några dagar tillbaka är vår medarbetare Margareta Svensson på plats i landet. Idag har hon besökt landsbygden utanför huvudstaden Monrovia. Hör henne berätta om situationen där.

 • Ekots reporter Margareta Svensson befinner sig just nu i Liberia. Hennes uppdrag är att skildra konsekvenserna av ebolautbrottet i landet. Lyssnare har undrat hur Sveriges Radio har resonerat inför uppdraget.

 • Trots att prognosen att överleva ebola är dålig i fattiga länder, finns det också överlevare. Emmy Subha har överlevt sjukdomen. Nu arbetar hon som stödperson på en ebolaklinik i Monrovia. Ekots utsända reporter Margareta Svensson har träffat henne.

 • Emmy Shunga är överlevare. Hon har blivit frisk från ebola och är nu immun mot sjukdomen. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
  STUDIO ETT MÅNDAG 11 NOVEMBER

  I Liberia smittas fortfarande tjugo personer varje dag av ebola. Trots att sjukdomen ännu inte är på tillbakagång enligt statistiken är det en allmän uppfattning att färre människor smittas nu. På Ebolakliniken Elwa tre i huvudstaden Monrovia minskar antalet nya patienter och flera ebolapatienter kan också lämna kliniken med ett friskhetsintyg. Studio Etts reporter Margareta Svensson har besökt ebolakliniken Elwa tre. Hör även Ewa Nunes Sörenson, chef för Sidas bistånd i Liberia och nyss hemkommen därifrån.