Bakgrundstrålning Gävle - Klicka på bilden för större grafik

Strålningen 25 år senare

Rapportering från 2011.

 • Länet

  Ingen av länets kommuner mäter längre cesiumhalterna i livsmedel och vatten, det visar en rundringning som SR Jämtland har gjort. Anders Jonsson, lektor i miljökemi vid Mittuniversitetet, anser att mätningarna borde återupptas.

 • Sundsvall/Umeå

  Halterna av Cesium 137 blir allt lägre. För 25 år sedan åkte Kerstin Vesterberg från Sundsvall till Umeå för att testa sig i en helkroppsmätning och se hur mycket strålning hon hade. Då var resultatet 950 becerell av cesium 137. Och det var nervöst minns Kerstin. Nu, 25 år senare, gör Kerstin om samma test.

  Hur har din inställning till kärnkraft påverkats av olyckor som Tjernobyl och nu senast i Japan?

 • 25 år sen Tjernobyl

  Rennäringen påverkas fortfarande av Tjernobylolyckan för 25 år sedan, när radioaktivt nedfall föll över bland annat länet.

 • 25 år efter Tjernobyl

  Idag 25 år efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl finns det fortfarande radioaktivt cesium kvar i insjöfisk i länet. I samband med att kvicksilverhalten i fisk undersöks de närmsta åren kommer man mäta cesium samtidigt. Fredrik Sjunnesson arbetar med hälsorelaterad miljöövervakning på Länsstyrelsen och han säger att de första preliminära resultaten visar att cesium finns kvar i abborrar än idag.

 • Tjernobyl - 25 år

  Det blev tvärstopp för bär- och svamplockning när kärnkraftverket Tjernobyl exploderade. I dag - exakt 25 år efter olyckan - har strålningsnivåerna minskat, men särskilt i svamp finns det fortfarande kvar radioaktivt cesium från Tjernobyl.

 • Tjernobyl 25 år

  I morgon är det 25 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Det radioaktiva nedfallet som regnade ned över Uppland har nästan halverats på den tiden. 

 • Gävleborg

  Tjernobylolyckan för 25 år orsakade ett radioaktivt nedfall över Sverige. Cesium finns fortfarande kvar i marken i Gävleområdet. Göteborgs universitet har undersökt hur det är att bo i Gävle jämfört med på Västkusten.

 • Gävleborg

  När regnet som kom från Tjernobyl föll ner över Sverige för 25 år sedan så steg strålningen från marken dramatiskt. Det här mäts fortfarande runtom i Gävleborgs län regelbundet. Vi var med när mätningen nu i april gjordes i centrala Gävle.

 • Tjernobyl

  Halterna av cesium 137 i älgkött, fisk och och svamp sjunker stadigt. Det visar dom mätningar som fortfarande görs efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl

 • Strålningen mäts fortfarande


  Det var många människor som påverkades av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för 25 år sen. Branden i reaktorn gjorde att ett radioaktivt moln bildades som spreds över stora delar av Europa. I Sverige var speciellt Gävle drabbat. Men också Sundsvall och stora delar av Västernorrland och Västerbottens län.

  Fortfarande är människor i Gävletrakten påverkade av Tjernobylolyckan. Det finns kvar strålning som har orsakts av kärnkraftsolyckan. Ceciumet från Tjernobyl går att hitta i svampar, älgkött och fiskar i sjöarna.

  Och det finns i människors medvetande. Oro för att drabbas av cancer på grund av Tjernobyl.

  En obehagskänsla som gör att människor inte plockar svamp och bär i skogarna - utan att tänka på Tjernobyl.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista