• Vi satt på fritidsgården och diskuterade olika uttryck och var de kommer ifrån, jag sa till ungdomarna att jag vet inte allt men att jag ska fråga några som vet.

  Varifrån kommer uttrycket  'för 17 gubbar' och 'det var som 17'?

  Sedan undrar vi vart vänder man vänder sig om vi kommer på mer olika gamla uttryck och vill veta ursprunget? Finns nån sida på nätet som ni kan rekommendera?

  Kul att diskutera språkfrågor med ungdomar, det ska uppmuntras! Vi har haft upp det magiska talet sju (och släktingar, som sjutton). Följ länkarna så kan du lyssna på programmen där frågorna kommit upp innan.

  Det finns också några böcker, till exempel Ordens ursprung av Bo Bergman och Bevingat av Hellqvist, Hellsing, Hallengren. Båda har förklaringar till massor av uttryck och är roliga att slå i.

  Sen kan man ju alltid söka på internet, google till exempel. Jag skrev in "sjutton gubbar+uttryck" och fick tips om flera diskussionsforum. Sen får man ju själv bedoma värdet av dem...

  Ytterligare ett tips: slå i en vanlig hederlig uppslagsbok under rubriken 'heliga tal' - ger massor. Och har ni ingen på fritidsgården, kan man söka i en gammal på nätet, Nordisk familjebok från 1917  och på wikipedia, förstås!

 • Många lyssnare har hjälpt till att ta fram ursprunget till den dagen-efter-känsla som kallas 'ågren'  – bokstavsomkastningen från 'ånger' till 'ågren', fast dagens betydelse väl gränsar till 'ångest'.

  I veckans program reder professor Lars-Gunnar Andersson också ut en gammal gångart: att gå i strumplästen, strumpfoten eller strumpsockorna.

  Vidare besöker vi Öckerö skärgård i södra Bohuslän, där tio bebodda öar ibland har olika ord för samma betydelse.

  Veckans alla lyssnarfrågor:
  - Ågren , först belägg från sena 20-talet, i studenttidningen Lundagård
  - olika ord för dåligt fotbollslag: brögäng i  Stockholm, Mälardalen och lite norrut, bonkegäng i Göteborg och Västergötland (bonkargäng i Värmland), ängagäng i södra Sverige
  - en räl är ett ord som fortfarande används, påminner många jänrvägare
  - ’en personal’, numera är accepterat av ordlistor, om än ej av alla språkbrukare. Men hur är det med ’en allmänhet’, i betydelsen en enda person?
  - går man i ’strumplästen’ eller ’strumpsockorna’?
  - när började man cykla i stället för att hjula?
  -vad betyden ’grann’ som i noggrann, grannlaga, grannlåt
  - varför säger man svinkallt?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista