Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.

Tack för allt, Mats Strandberg

44 min

I 44 år har Mats Strandberg varit en del av Radiosporten. Programmet Sportextra var fortfarande i förskoleåldern när en ung, blivande redaktör traskade in på redaktionen första gången.

Nu när vi precis har firat Sportextras 50-årsjubileum är det också dags att tacka Mats Strandberg för sin gärning, då han har blivit folkpensionär.

Han kommer att höras en del i etern även framöver. Men vi ska nu få ta del av vad Mats Strandberg minns allra helst under sina radiosportår, där han framför allt gjort sig känd som referent av tennis, bordtennis, boxning och ishockey.

Hade han ens kunnat drömma om att själv vara med om utvecklingen, för egen del, men framför allt för Sportextra?

– Det hade jag väl kanske tänkt, ja. Förr var det mycket profilstarkare och mycket mer individualism. Nu är det mycket mer av ett lag, säger Mats Strandberg som kom till Radiosporten under Lennart Hylands era.

– Det var jag, Lars-Gunnar Björklund, Åke Strömmer och Bosse Hansson. Och så var det Hyland som var chef. Men det var mycket mindre organiserat än vad det är i dag.

– Det var ett gamäng-gäng som arbetade hängivet för att nå framgång i det här jobbet. Det var gubbar som brann för jobbet 24 timmar om dygnet.

Mats Strandberg var ju med och refererade Björn Borgs stora framgångar på 70-talet, och en bit in på 80-talet.

Därefter fortsatte ju den svenska framgångssagan i tennis, tack vare nya superstjärnor som Mats Wilander och Stefan Edberg.

Och Strandberg hängde i...

– Det var ju osannolika framgångar. Turkvoten fylldes tydligen då, om man tittar på läget nu. Det var så fantastiskt komprimerat med svenska toppspelare i finalerna då, säger Strandberg.

– En av de största matcherna jag har gjort i radio var 30 maj 1982. Det var en fin dag hemma i Sverige och många följde matchen mellan Mats Wilander och Ivan Lendl via sin transistorradio.

Det var den fjärde omgången och 17-årige Mats Wilander var på väg att slå ut den tjeckoslovakiske stjärnan. Vid ställningen 1-1 i set var Radiosportens ordinarie sändning slut.

– Då utbröt en enorm folkstorm som drabbade Sveriges Radio, som aldrig har hänt förr eller senare. De var tvungna att fortsätta sända referatet i P3 för att stoppa denna enorma storm som skakade hela Radiohuset.

– Det var en av de mest spännande matcher jag någonsin sett. Den innehöll allt.

17-årige Mats Wilander slog ut Lendl med 3-2 i set.

Mats Strandberg är en levande legend när det gäller att skildra idrott i radio.

Nu när han sammanfattar sin mångåriga gärning, efter alla år från 1967 till dags dato, gör han det med en stor portion ödmjukhet.

– Stor tur. Att jag kom när vissa sporter är lediga och bita sig fast vid dem, så att säga. Alltså pingis, tennis och ishockey. Det är jag jättetacksam över att det har hänt.

– Mycket mer positivt än negativt, det är minnet. Verkligen.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista