• Ur Arkivet

  I veckan har Selma premiär i Sverige, en film som skildrar fredspristagaren Dr Martin Luther King Jr:s historiska kamp om rösträtt för afroamerikaner - en kampanj som kulminerade i marschen från Selma till Montgomery, Alabama i mars 1965. Marschen vände den amerikanska opinionen och övertalade president Johnson att i augusti samma år införa The Voting Rights Act.

 • - Är det rätt att Östermalm har 19 vårdcentraler och Husby noll?,  undrar Simon, 16 år som var med i demonstrationståget i Husby.
  Upprorsstämningen i Nordafrika och Arabvärlden sprider sig nu till ungdomarna i de svenska förorterna.
  - Jag blev ledsen när jag hörde vad som hänt, säger 14 åriga Fatima Khalaf Bouazizi som också var med på demonstrationen i Husby. 

  Henne kusin Muhammed Bouazizis öde var gnistan som tände revolutionselden i Nordafrika och som nu även inspirerar ungdomar i Sverige.

  Programmet är en del av Tendens temavecka Uppror.  Barnen fredag 8 april kl. 11.03

 • Kulturradion: Tema Revolution

  Kino analyserar fenomenet revolutionsromantik, och utforskar gränsen mellan att vara revolutionär och terrorist - frihetskämpe eller folkfiende.

  Kino har sett den senaste i en rad filmer om den västtyska revolutionära rörelsen RAF, eller Baader-Meinhof-ligan som de kallades i media. "Wer wenn nicht wir", eller "If not us, who" heter filmen regisserad av Andres Veiel som tidigare gjort dokumentären "Black Box" på samma tema. Lisa Bergström ringde upp honom för att ta reda på vad det är med RAF som fascinerar så. Handlar det om unken revolutionsromantik eller fascinationen för välmenande intentioner som spårar ur?

  Kan vem som helst bli hjälte i en blockbuster-rulle på bio? Hur många år tar det innan en diktator kan bli en modeikon? Therese Uddenfeldt spånade lite över ur en Hollywood-tappning av dagens konflikt i Libyen skulle se ut, och det slutade med en högst oväntad huvudperson.

  När man pratar om vårens revolutioner i arabvärlden så är det svårt att inte nämna Al Jazira, den arabiska nyhetskanalen vars bilder av den brinnande gatuförsäljaren i Tunisien många menar var det som på allvar drog igång protesterna mot landets styre. Kino gästas av Alexa Robertson, forskare på JMK i Stockholm, frilansjournalisten Yasmine El Rafie samt Duraid Al-Khamisi på P3 Nyheter som diskuterar Al Jaziras arbetssätt och trovärdighet.

  Trogna Kinolyssnare kanske minns att vi under Berlins filmfestival träffade den egyptiske filmaren Tamer Ezzat, som då fortfarande var umtumlad av händelserna i Egypten - bara dagar efter att president Mubarak avgått. Vi ringde upp Tamer för att få en lägesrapport, och det visar sig att han just nu håller på att spela in en film om...revolutionen i Egypten.

  Programledare: Roger Wilson
  Producent: Lisa Bergström

 • Kulturradion: Tema Revolution

  1900-talets utan jämförelse mest spridda revolutionära skrift är den i fickformat tryckta Maos lilla röda. Boken heter egentligen Citat ur ordförande Maos verk och är precis det: 427 olika citat indelade i 33 kapitel, med avsnitt från Maos verk, militärpolitiska skrifter och viktigare tal. Boken var tänkt att fungera som en handbok i genomförenadet av Kulturrevolutionen och ambitionen var att det skulle finnas en "lilla röda" per innevånare i landet (750 miljoner, 1967). Den slutgiltiga upplagan blev dock flera miljarder exemplar och 100-tals tryckerier var i åratal helt sysselsatta med mångfaldigandet. Efter att Mao Zedong avlidit 1976 uppmanades dock de kinesiska medborgarna att lämna sina exemplar till pappersinsamlingen och 1979 förbjöds fortsatt försäljning av boken, som sedan dess inte tryckts i Kina, annat än i piratutgåvor.

  Editionshistoriskt sett, och sådant bör man ju vara noggrann med när det gäller en "helig skrift", har det funnits tre principiellt mycket särskilda utgåvor. En första upplaga innan Lin Biao officiellt utsågs till Mao Zedongs efterträdare. En andra upplaga med just denne försvarsminister Lin Biaos sanktfierande företal, med ett antal glödande argument för varför man måste studera Citaten och varför man bör följa ordföranden i vått och torrt. Och till sist en tredje upplaga med Lin Biao lika sorgfälligt utrensad, efter dennes störtdykande i ett flygplan över Manchuriet.

  Göran Sommardal har i dagens Klassikern tagit fram sitt eget, av Lin Biao förordsförsedda exemplar av Maos lilla röda ur bokhyllan. Hans favoritcitat för dagen:
  "Revolutionen är ingen middagsbjudning."

 • Teologiska rummet
  Söndag 3 april 17.00 i P1 (repris fredag 8 april 21.03)

  Efter revolutionen i Iran 1979 bildades en teokrati där storayatollan Khomeyni var envåldshärskare. Men vad säger Shiaislam om de rättslärda och deras förhållande till den världsliga makten? Frågan har diskuterats ända sedan den dolde imamen (enligt Shiaislam) gick under jorden och försvann för över tusen år sedan: Hur ska man förhålla sig till makten i imamens frånvaro? Ska man hålla sig på avstånd, ska man samarbeta med makthavarna eller ska man rentav försöka ta den världsliga makten i egna händer. 

 • I Arabvärlden och Nordafrika har hundratusentals människor gått ut på gator och torg och gjort uppror mot diktaturen.  I Sverige släcker vi lamporna för att protestera mot elpriserna.  Uttrycken är kanske olika men är det någon skillnad på de mekanismer som får ett uppror att växa?

  Måndag 4 april kl. 11.03 och 20.03 Tisdag 5 april kl. 23.30

 • 1 av 10
  2 av 10
  3 av 10
  4 av 10
  5 av 10
  6 av 10
  7 av 10
  8 av 10
  9 av 10
  10 av 10
  KULTURRADION: TEMA REVOLUTION

  Vad kan man lära av Patriarkens höst av Gabriel Garcia Marquez?

 • kulturradion: tema revolution

  Nya Vågen om hur verklighetens konflikter framträder i de allt mer realistiska krigsspelen. Förr handlade de flesta spel om krig i det förflutna, idag reagerar spelutvecklare omedelbart på världshändelserna. Senaste Medal of Honor utspelar sig i Afghanistan, medan Call of Duty: Modern Warfare 2 blivit kraftigt ifrågasatt för en sekvens där spelaren iklär sig rollen som terrorist och deltar i en massaker på civila.

  Men varför blir spel mer kritiserade än krigsskildringar i litteratur, tv-serier och film? Och varför är det så svårt att göra verklighetstrogna krigsspel som belyser moraliska dilemman och inte bara erbjuder cynisk underhållning?

  I studion spelrecensenten Tove Bengtsson, journalisten Sam Sundberg och Johan Ingerö, debattör. Hör också Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund berätta om spelen som spelats av amerikanska soldater i Irak.

  Dessutom handlar det om diktaturens litteratur. Författaren och kritikern Inga-Lina Lindqvist och Björn Linnell, förläggare och kulturskribent, diskuterar förtryckets inverkan på texten.

  Och så möter vi författaren Ak Welsapar som toppar listan över förbjudna författare i Turkmenistan. I hemlandet har hans böcker bränts på bål och idag är han bosatt i Sverige. För Nya Vågens Sofia Olsson berättar han om inre censur och hur man skriver mellan raderna.

  Programledare: Clara Törnvall.

 • I revolutionens hjärta Fransyskan Laurence Picq upplevde en av världens radikalaste revolutioner inifrån - och överlevde. Vad fick hon se av de Röda khmerernas radikala samhällsexperiment, där var fjärde kambodjan dog? Och hur gjorde hon för att överleva?

  Rebellerna, en av vänsterns bäst bevarade hemligheter - Historien om Rebellrörelsen. Svenska rödgardister försökte under våren och sommaren 1968 att starta en underjordisk maoistisk kärntrupp, organiserad i hemliga celler. Man tog fångar och höll egna rättegångar. Man skilde barn från sina föräldrar och konfiskerade medlemmars tillhörigheter. Organisationen kopierades från våldsamma kommunisktiska gerillagrupper.

  Bölden som sprack, Ett program om klotter, fest och kickar en sommar i Stockholm. Kungsankravallerna, slaget om city. Justitieministern vädjade i direktsändning till de tusentals ungdomarna att stanna hemma. Politiker och socialarbetare famlade efter förklaringar.

 •  Efter revolterna i Nordafrika och arabvärlden har de ungas självbild börjat förändras. Nu kan de börja drömma samma drömmar som andra. Men vad gjorde revolten möjlig?
  – Man talar om en nätverksrevolution, men det här handlar inte bara om det, det handlar om unga människor som var trötta på att inte kunna forma sin framtid, säger Javeria Rizvi Kabani. Hon är projektledare för YLVP utbildningen om sociala medier på Svenska Institutet där många unga araber har skolats i att använda nätet för att sprida sitt budskap.

  Tendens onsdag 6 april kl. 11.03 och 20.03

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista