• Förskrivning av läkemedel mot adhd har ökat kraftigt i Sverige under de senaste tio åren och många tycker de ger snabb hjälp mot adhd-symtomen. Samtidigt finns få studier om långsiktiga effekter av medicineringen. I dagens Vetandets värld får vi följa 14-åriga Felix som har svåra biverkningar, men samtidigt tycker att medicinen hjälper honom att klara skolan mycket bättre.
 • Veckomagasinet.

  Idag avslutar Vetenskapsradion en stor satsning på rapportering kring adhd. Serien Adhd och pillerboomen har pågått under två veckor och väckt många reaktioner. Lena Nordlund pratar med redaktionschef Ulrika Björkstén, som också har varit producent för granskningen.

 • Piller och förpackningar på bord
  Vetenskapsradion granskar.

  Allt fler barn och vuxna får diagnosen adhd och många behandlas med läkemedel mot sina symptom. Granskningen belyser kunskapsluckor om långsiktiga effekter av behandlingen och biverkningar. Serien tar även upp det svaga forskningsunderlaget kring behandling utan läkemedel. Det handlar också om skillnader i diagnosticering  och synen på adhd i olika länder, samt om kritik mot såväl underbehandling som överdriven medicinanvändning.

 • Adhd och pillerboomen - del 3
  Vetandets värld.

  Det finns brister i forskningen kring effekterna av läkemedel mot adhd, men kunskapen kring behandlingar utan läkemedel är ännu sämre. En metod som det börjat forskas kring är fysisk träning. I det tredje programmet i vår granskning "Adhd och pillerboomen" hör vi bland annat 24-åriga Boy Martin som har hanterat sin impulsivitet och aggressivitet med hjälp av fysiskt aktivitet. Vi hör också om kommande studier som undersöker hur föräldrar kan lära sig att lyssna för att undvika konflikter och om metoder för att träna arbetsminnet.

 • Läkemedelsverket och forskare ger svar.

  Adhd-medicin hjälper många i vardagen, men kan också ge svåra biverkningar. Varför finns det så många olika sorter, hur länge har medicinens effekt och hur påverkas hjärnan på sikt? Det är några frågor som besvarades i en chatt med Karl-Mikael Kälkner från Läkemedelsverket och Linda Halldner Henriksson, barn- och ungdomspsykiatriker och forskare vid Karolinska institutet.

 • Adhd och pillerboomen - del 2
  Vetandet värld.

  Förskrivning av läkemedel mot diagnosen adhd har ökat kraftigt i Sverige under de senaste tio åren. Många vittnar om att de har god hjälp av sin medicin, men det finns också en hel del biverkningar. Vi hör bland annat Ylva Fröjmark som mådde så dåligt av behandlingen att hon stundtals ville avsluta sitt liv. Nedstämdhet är en av flera biverkningar där kunskapsbristen är stor.