• Jättesmå frågor

  Det är dags för veckans stora debattfajt, och ämnet idag är postapokalypsen - fiktion som utspelar sig efter den stora katastrofen.

  Inom genren finns två skolor: dels den lite punkigare där man kör ombyggda bilar, har mohikanfrissa och klär sig i hemgjorda rustningar - Mad Max och Tank Girl, helt enkelt.

  Och dels har vi den mer diskbänksrealistiska inställningen, där livet efter undergången klär sig i förnuftiga kläder och vandrar likt Viggo Mortensen i The Road.

  Dagens debattörer är speldesignern och skådespelaren Adrijanna Skarped som driver tesen att postapokalypsen är bäst med hockeyskydd. Hennes motståndare är webbutvecklaren Johannes Axner som förespråkar mer realism och gråhet.

  Vem har rätt? Det avgör du. Rösta!

  Är postapokalypsen bäst i hockeyskydd?

 • Jättesmå frågor

  Det här är den identitetspolitiska dagen i Jättestora frågor. Debattklubben Jättesmå frågor, nördar därför ner sig i en -ism: Queerfeminismen!

  I queerfeminismen blandas mer traditionell feminism med queerteorin. I queerteorin är NORMER den centrala tolkningsmodellen för att förstå samhället – framför allt vad gäller kön och sexualitet. Normbegreppet kan superkort förklaras som majoritetens förväntningar på vanlighet, alltså hur man förväntas vara för att inte vara konstig. Det kanske är oundvikligt, men det som händer i förlängningen är att  normerna blir en beskrivning av hur man MÅSTE vara för att få vara en del av gruppen. Det kan vara vilken grupp som helst, men man brukar mest intressera sig för normerna i stora och viktiga grupper som tex det svenska samhället. Normkritisk feminism är ingen marginalrörelse, den omhuldas av till exempel miljöpartiet och RFSLs ungdomsförbund. Men alla är inte övertygade, inte ens de som kallar sig själva feminister.

  Petra Ornstein argumentera för den kanske kontroversiella tesen ”Queerfeminism är farlig för ungdomen”. Petra är statistiker och skriver avhandling om bl. a konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor.  Queeraktivisten Vio Szabo är här för att hävda motsatsen, alltså att queerfeminism visst inte är farlig för ungdomen.

  Vem tycker du har rätt?

  Lyssna! Tänk. Rösta! Kommentera.

  Ja eller nej?

 • Jättesmå frågor

  Förra veckans debattklubb var extremt, extremt jämn! Totalt röstade 86 personer. 48 stycken av Er (56 %) höll med Ada Fredelius. Zhang Yimous actionklassiker Hero är överskattd! Men ooiih, ni andra 38 opponenter (44 %) samt Er budbärare Jonatan Dahlander kutade på enormt bra och tättflåsade i nacken och var så snubblande nära en vinst. Men vi säger: GRATTIS ADA!  

 • Jättesmå frågor

   

   

   

   

   

   

   

   

  Zhang Yimous actionklassiker Hero. Ett kostymäventyr med svepande svärd och gåshudsvackra landskap. 95 % positiva recensioner på kritiksajten  Men really. Är den så himla bra? Näe, det tycker inte sinologen Ada Fredelius. Hennes motståndare, - spelaren och trädgårdsmästaren på japanska ambassaden Jonatan Dahlander håller ICKE med. Den är visst bra!

  Vad tycker du? Lyssna. Rösta. Kommentera. 

  Är Hero överskattad?

 • Onsdag 24 juli 2011

  Hur blev Stockholmsstadsdelen Hammarby Sjöstad ett begrepp i Kina? Varför vill Jan Björklund erbjuda alla högstadie-elever mandarin och existerar det verkligen en kinesisk inspelning av Ebba Gröns punkklassiker Staten och kapitalet? 

  Onsdagsversionen av Jättestora frågor bjuder dessutom på ny hetsig debattbattle i Jättesmå frågor där vår ena kombattant är med på länk från Shanghai för ett hetsig ordkrig om Zhang Yimous flådiga actionklassiker Hero. 

 • Jättesmå frågor

  Dagens stora argumentationsfajt handlar om sojamjölk - är det ett överlägset livsmedel eller inte? Sojamjölkens försvarare heter Lars Lykta och han drabbar samman med Isabelle Ståhl, som är mycket anti mot allt vad sojaprodukter heter. Debattmatchen börjar civiliserat men urartar snabbt till en orgie i låga angrepp och flitigt utspelande av Hitlerkort. Aldrig förr har debattklubben Jättesmå Frågor varit så här glödhet och dirty.

  Men vem har rätt, Lars eller Isabelle? Det bestämmer du - rösta på vår webb!

  Är sojamjölk ett överlägset livsmedel?

 • Massiva grattis till Dunja Vujovic, förra veckans vinnare av debattklubben Jättesmå frågor som handlade om karaktären Buster i tv-serien Arrested Development. Hon mötte gediget motstånd i form av journalisten Karin Rebas som vasst argumenarade för tesen Buster är bäst i Arrested Development! Men hela 77 % höll med Dunja. Buster är INTE bäst. 

 • Jättesmå frågor

  Hör här! Illustratören Janetta Nyberg hävdar bestämt att världens bästa tv-serie, Buffy the Vampire Slayer, förstörs av karaktären Tara (som är häxan Willows mesiga flickvän). Men så är det icke, hävdar dramatikern Gustav Tegby!

  Denna laddade dispyt är veckans rafflande debattmatch i Jättesmå frågor - och det är du som bestämmer vem som vinner. Lyssna! Rösta! Kommentera!

  Förstördes tv-serien Buffy the Vampire Slayer av Tara?

 • Jättesmå frågor

  Välkommen tillbaka till Jättestora frågors debattklubb, Jättesmå frågor! Här avhandlas futtiga, men livsviktiga frågor som väcker heta känslor.

  Idag debatteras det om kungar och fantasy. Vår världs politik är snårig och komplex, men i fantasyböckerna är ju allt så enkelt – där finns det en kung av guds nåde som på ett eller annat sätt tar sig till tronen, och sedan slutar det hela lyckligt. I Sagan om ringens Midgård är det ingen som ser några problem med ärftlighetsprincipen.

  Detta är i alla fall vad Joakim Andersson, medförfattare till rollspelsbloggen , hävdar. Han är här i studion idag för att driva tesen: ”Låt kungen bestämma, det funkar ju i Sagan om Ringen”.

  Naturligtvis har Joakim en meningsmotståndare: Julia Skott, journalist och fantasynörd, som ska göra sitt bästa för att smula hans argumentation till små, små sandkorn. 

  Efter debattfighten i tre ronder är det du som avgör genom att rösta här. Och om glöm inte att debattfältet är öppet!

  Ska vi låta kungen bestämma? Det funkar ju så bra i Midgård!

 • Jättesmå frågor

  Det är premiärdags för debattklubben Jättesmå frågor - en arena för att med passion och knivskarpa argument göra upp om de lite mindre frågorna som ryms inne i de jättestora. I första omgången av Jättesmå frågor handlar det om det klassiska strategispelet risk. Vår ena kombattant kommer att driva tesen att Risk är ett uselt spel. Hans motståndare kommer argumentera för att det är tvärtom.

  Dagens opponenter är:

  Pontus Strimling, doktor i matematik vid Stockholms universitet. Han anför positionen att Risk är uselt. 

  Simon J Berger, skådespelare vid Dramaten,argumenterar mot påståendet och försvarar Risk. 

  Är ni redo för en debattfight i tre ronder? Let's get ready to rrrrrumble!


  Är Risk ett uselt krigspel?