• Genipanelen

  Den här veckan, som alla andra veckor, har vi en panel av genier, som ska hjälpa oss att klura ut allt det här svåra kring integrationen. Den består av Amanda Björkman, snart är färdig civilekonom och grundare av landets första debattsajt om integrationsfrågor:   Med sig i panelen har hon , journalist och föreläsare som även är en av få i Sverige som skrivit ett vetenskapligt arbete om rasbiologiska institutet. Är den illa fungerande integrationspolitiken en självuppfyllande profetia? Är Sverige rasistiskt? Vår reporter Teresa Axner leder samtalet.

 • Vi ska återigen kalla in en panel av genier som kan hjälpa oss begripa de här jättestora frågorna vi envisas med att ge oss på hela tiden.

  Den här veckan, när vi pratar om Kina, har vi fått två ytterst väl lämpade herrar att hjälpa oss. Ola Wong är journalist och författare baserad i Kina sedan 2002. Bland annat är han SvDs Kinakorrespondent, och flera av hans texter om landet kan läsas i boken När tusen eldar slickar himlen.

  Tony Fang är född och uppväxt i Kina men bor i Sverige sedan 20 år. Han är professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet och specialiserar sig inom sin forskning på Kina, globalisering och cross culture management.

  Vår reporter Teresa Axner har kallat in Ola och Tony för att reda ut vad Kina är idag, vad det kan komma att bli – och om landet kommer att ta över världen.

  På vägen reder de ut huruvida Kina är ett land eller en hel civilisation, att det kinesiska kommunistpartiet har en politisk bredd som sträcker sig från Lars Ohly till Bill Gates, men att det finns nio män i 65-årsåldern som beställer det mesta.

 • I tisdags fick vi lyssna på genipanelen, som liksom allt annat den här veckan i Jättestora frågor handlade om kärlek.

  Psykologen Karl Bergström, journalisten Sonja Schwarzenberger och queeraktivisten och trebarnsmamman Emma Wieslander diskuterade vad det innebär att älska, om kärleken måste göra ont och om förälskelsen är en kvinnofälla. Samtalet mynnade ut i överenskommelsen att kärleken – en vidare definierad kärlek som inbegriper vänskap och familjeband - är bra för oss, men att sättet vi lever våra liv och viset på vilket vi inrättat samhället inte riktigt ger den så god grogrund som man kunde önska.

  Genast satte vår reporter Teresa Axner dem i arbete med en frågeställning: Hur ska vi göra vårt samhälle mer kärleksfrämjande? I dag är det dags att ta reda på vad de har kommit fram till. 

 • Genipanelen

  Varje vecka samlar Jättestora frågor en panel av exceptionellt kloka människor, som hjälper oss reda ut de stora frågorna en gång för alla. Vi kallar det Genipanelen.

  Denna vecka är genierna förstås monarkirelaterade:

  Etnologen Mattias Frihammar som skrivit boken Ur svenska hjärtans djup, om hur vi vanliga människor skapar och liksom ”gör” kunglighet.

  Anna-Karin Linder, filmkritiker och fantasyfantast bringar sagoperspektivet på kungafrågan. 

  Tommie Jönsson, journalist och vår egen producent, som efter år av svår kungaskepticism togs med storm av prinsessbröllopet förra året – och som bland annat suttit i radio och sagt att Bernadottarna borde avgå som kungafamilj och ersättas med medlemmarna ur ABBA.

  Frågorna som kommer upp i dagens panelsittning är:

  - Är det mer eller mindre synd om kungligheter än vanliga människor?

  - Kan Sverige ha en drottning med Downs syndrom?

  Efter dagens spåning kommer panelen att dra sig tillbaka för överläggning, för att på torsdag träda fram i ljuset med ett åtgärdspaket för svenska folket.

 • Genipanelen

  Veckans genipanel består av krigsgamern och sjuksköterskestudenten Elin Gustafsson, ickevåldsaktivisten Pelle Strindlund och krigsvetaren Robert Egnell. Nu funderar de klart och presenterar sitt åtgärdspaket för hur vi ska lösa de stora frågorna om kriget – kan vi välja ickevåld om ingen annan gör det? Ska vi återinföra värnplikten och göra den ickevåldsinriktad? Hur ska Sverige ta sitt ansvar i världens konflikter?

 • Varje vecka kallar vi in en genipanel av experter och andra passionerat intresserade människor, för att låta dem borra sig in i världsproblemen och ge oss vanliga dödliga något att klamra oss fast vid i den existentiella stormen.

  Veckans panel består av krigsvetaren Robert Egnell, ickevåldsaktivisten Pelle Strindlund och krigsgamern och sjuksköterskestudenten Elin Gustafsson.

  Idag filosoferar de fritt kring krigets stora frågor. Sedan stänger de in sig för överläggning som vi får en mellanrapport från i morgon (onsdag 15 juni), och på torsdag skall de, likt Mose med stentavlorna, träda ner från berget för att berätta hur vi bör agera när det kommer till KRIG OCH FRED. Jättestora frågors Teresa Axner håller i samtalet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista