• Två amerikanska forskare har valt ut nio zombie-karaktärsdrag och förklarat dem på neurologisk väg. Till exempel kan den stapplande gången bero på en skada i lillhjärnan och deras omättliga hunger bero på att hypothalamus inte fungerar som den ska.

  • Tetrahymena thermophila är en encelligt organism som lever i sötvatten. Bland dem finns varken hanar eller honor, istället är de uppdelade i sju olika kön. 

  • Kvantsjälvmord är ett tankeexperiment som innebär att du har en atom kopplad till en pistol. Atomen kan vara i två olika tillstånd och beroende på vilket tillstånd den är i så brinner pistolen av när du trycker på avtryckaren. Det konstiga är att du trots det, överlever varje gång, berättar Gunnar Björk, professor vid KTH.  

  • De allra flesta har någon gång drabbats av Déjà vu. Men vad beror det egentligen på? Vi pratar med Chris Moulin som har forskat på Déjà vu men framför allt på Déjà vecu. Patienter som har det upplever väldigt starkt att de gjort exakt allting förut, så ingenting i livet känns nytt.  

  • Patologiskt rus innebär att man blir jättepåverkad av en liten mängd alkohol. Man kan till exempel bli okontaktbar eller agressiv. Men frågan är om det överhuvudtaget finns?  

  • Att titta på konst kan vara en riktigt dramatisk upplevelse, i alla fall om man drabbas av Stendahls syndrom. Det är en psykologisk reaktion som gör att man kan få ökad hjärtverksamhet, svimma, få hallucinationer eller uppleva att man kvävs. Men du kan bara få det i Florens och bara av att titta på renässanskonst.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista