• Institutet tar sig an strängteorin, teorin som hävdar att de minsta beståndsdelarna av materia består av små, vibrerande strängar. Vi försöker också förstå hur det kan finnas nio rumsdimensioner tillsammans med forskaren Bo Sundborg.

  • Karins coolaste encelliga organism är mesodinium chamaeleon, som förbluffar forskare genom att vara både ett djur och en växt samtidigt. För när mesodinium äter en alg så bryts inte algen ner, utan används som en personlig kock istället. Jesper menar att parasiten, toxoplasma gondii, är mer imponerande, för den kan förändra både gnagare och människors beteende.

    Vilken är coolast?

  • P-piller skyddar genom att lura kroppen att tro att den är gravid. Så därför ägglossar man inte som tjej. Men en del forskning tyder på att de påverkar mer än så, till exempel vilken typ av personer du attraheras till.

  • När man upptäckte djuphavsmarulkarna förvånades forskare över att alla som fiskades upp var honor. Men sen visade det sig att de vårtlika utskott som fanns på honorna i själva verket var hanar.

  • En del som har synestesi kan känna hur ord smakar på olika sätt, till exempel så kan "stol" smaka fisk. När man har synestesi så innebär det att när något upplevs med ett sinne så reagerar andra sinnen, så det blir en slags samreaktion. Vi träffar Christian som kopplar ihop bokstäver och siffror med färger. Dessutom pratar vi med Lars Olson, professor i neurovetenskap för att ta reda på varför bara vissa har den här egenskapen.

  • I jakten på en rysk röst som kan prata om rysk forskning så kontaktar Karin Andre Geim, nobelpristagare i fysik. Men han är inte alls intresserad av att prata om grodorna han fått att sväva eller om hamstern som var medförfattare i en av hans artiklar, han totaldissar henne. Är han på riktigt inte intresserad, eller spelar han bara sina kort efter The Geim?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista