• 1912 presenterades en stor vetenskaplig upptäckt, The Pilt Down man, en skalle som var lik både en apas OCH en människas. Forskarvärlden gladdes åt att ha hittat ett bevis för att människan och apan är släkt. Problemet var bara att skallen var fejk. Jesper presenterar några av historiens bästa vetenskapsbluffar - allt från Pilt down man till hotet om att blondgenen kommer dö ut.

    Det handlar också om näbbdjuret som man trodde var en bluff när man fick se det för första gången i Europa, och om det medicinska tillståndet “jeeprumpa” som är svårt att ta på allvar.

  • Karin är sur för att hon inte blir pigg av kaffe och bestämmer sig för att ta reda på varför det är så. När hon träffar koffeinexperten Bertil Fredholm passar hon dessutom på att ta reda på hur många koppar kaffe man egentligen ska dricka för att få alla hälsofördelar som det pratas om i media.

  • Copialechiffret är ett hemligt manuskript från 1700-talet. När det hittades visste ingen vad som stod i boken eftersom den var krypterad, men Beáta Megyesi lyckades knäcka koden! Det visade sig vara en manual för ockulistordens ritualer, bland annat handlade det mycket om hattar och hur man ska skåla.


    OBS! När Jesper säger Michael Knight i inslaget så menar han egentligen Kevin Knight, så ni vet!

  • För 37 000 år sen gjordes världens äldsta bevarade grottkonst. Den finns i en grotta i Frankrike och föreställer bland annat många exemplar av det kvinnliga könsorganet.

  • Eftersom det är jubileumsprogram har Jesper knåpat ihop en vitaminlåt till “vill du ligga med mig då”-melodin. Lyssna, skäms och lär dig allt du behöver veta om vitaminer.

  • Hur kommer det sig att vissa är bättre på att hitta än andra? Och varför kan inte Malin skapa sig en mental karta i huvudet? Forskaren Giuseppe Iaira förklarar hur lokalsinnet fungerar och berättar om DTD, ett tillstånd som gör att man kan tappa bort sig i sitt eget hem.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista