• Karin har utsett Pierre de Fermat till störigaste matematikern någonsin. I över trehundra år försökte folk hitta beviset för hans stora sats och det var först på 1900-talet som man lyckades, men då behövde man använda sig av matematik som inte ens existerade under Fermats tid.

  • Veckans underbara blötdjursfakta handlar om Satsuma caliginosa som kan amputera en bit av sin snigelfot när den jagas av till exempel en orm. Bra trick - förutom att det går ännu långsammare att fly när den bara har en halv fot.

  • För att förklara observatöreffekten inom kvantmekaniken så tar Jesper till sin snuskigaste liknelse hittills, det handlar om små penisar och sex så obs!! inget för våra känsliga lyssnare.

  • När Thomas nyser luktar det honung och det är inte bara han som kan känna lukten utan även andra som befinner sig i samma rum. Men vad beror det på? Karin får tag på öron- näsa- & halsexperten Pär Stjärne för att höra sig för om han har några teorier, dessutom får hon reda på varför våra bihålor producerar giftig gas.

  • Löss som lever på huvudet och löss som lever i de nedre regionerna av kroppen är två olika arter. Flatlusen är nära släkt med löss som finns hos gorillor idag och förmodligen ha vi fått vår lus från deras förfäder. Frågan är bara hur?

  • Du vet att du är sugen på något men du vet inte exakt vad. Är det något sött, salt eller kanske fett? Ofta kan suget bero på att kroppen saknar någon vitamin eller mineral, men varför beter den sig som ett gnälligt barn, kan den inte bara säga rakt ut vad den behöver?

  • Hur kan universum expandera snabbare än ljusets hastighet? Varför tror en del att universum har en axel som det snurrar runt som någon slags spettekaka och varför beskrivs universum bättre som en jäsande bulldeg än som en ballong? Svaren får vi av astronomen Erik Zackrisson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista