• Påven Pius XII led av kronisk hicka men blev botad av ett svenskt läkemedel. Charles Osborne hade inte samma tur, han hickade i 68 år. Det hela började när han av en olyckshändelse hamnade under en gris. Institutet tar reda på vad som händer i kroppen när vi har hicka och varför det låter så konstigt.

  • En amerikansk journalist har listat de töntigaste namnen på platser i vårt solsystem. Med på listan kommer bergen på saturnusmånen Titan, som alla är döpta efter berg i härskarringen-trilogin.

  • FYLLEMYT

    Den här veckan tar Jesper ett fast tag i myten: blir man mer bakis om man blandar olika sorters alkoholhaltiga drycker? Nej, säger överläkaren Peter Valverius. Men däremot finns det vissa viner som innehåller ämnen som kan ge en ordentlig huvudvärk.

  • Institutet tar åter igen upp en fråga från förr och den här gången handlar det om ifall övervikt är farligt. Ja, säger läkaren på 40-talet eftersom det finns risk att man dör i förtid. Men en nutida studie verkar tyda på motsatsen.

  • Nerbäddade i lera 5030 meter under vattenytan lever tusenåriga bakterier. Där lyser ingen sol, det finns nästan inget syre och knappt någon näring. För att överleva där har bakterierna anpassat sig, bland annat genom att (nästan) aldrig föröka sig.

  • Klotformade saker är störiga att packa eftersom det går så mycket plats till spillo mellan kloten. Men nu har två matematiker räknat ut att det bara gäller för tredimensionella utrymmen, finns det fler dimensioner kan klot vara hur effektiva som helst.

  • På senaste tiden har det dykt upp flera artiklar som krossat förhoppningarna om att vi ska kunna klona dinsaurier i framtiden. Dinosauriernas dna är för gammalt och trasigt. Men det finns fortfarande hopp för andra utdöda djur som försvann från jorden mer nyligen, till exempel dronten och mammutar. Karin träffade Anne Lundén från SLU, för att ta reda på hur kloning går till och vilka problem man kan stöta på.

  • Jesper har tagit reda på allt du behöver veta om mammutar, till och med saker du inte vill veta (om deras kön).

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista