• Ett problem som astronauter måste tacklas med är att benmassan minskar när de svävar omkring i tyngdlöshet. Framför allt i de skelettdelar som är vana vid belastning. Patrik Sundblad vid KTH upplyser om vad det beror på, hur man kan hejda det (aningens) och hur långt det egentligen kan gå...

  • Institutet träffar blixtexperten och elektricitetsprofessorn Vernon Cooray för att ta reda på allt om blixtar: hur bildas de? vad består en blixt av? vilken roll spelar kosmisk strålning? och varför är det ditt eget fel om du blir träffad?

  • Jesper är smått chockad över upptäckten att Brontosaurusen aldrig existerat. Det var i själva verket bara en apatosaurus som någon råkat sätta ett camarasaurushuvud på. För att återhämta sig från chocken skrev han en sång.

  • I ett radioprogram från 1948 diskuteras den bruna "glädjekällan" snus, frågan är om det kan vara farligt eller rent utav bra. Än idag går det rykten om att snus skulle vara bra för tänderna, men vetenskapen håller inte med.

  • FYLLEMYT

    Kan kreativiteten boostas om man dricker alkohol? Ja, för vissa människor verkar en drink faktiskt sätta fart på förmågan att associera i alla fall. Men dricker man mer än så dalar effekten rätt snabbt.

  • Albert Einsteins önskan var att blir kremerad efter sin död, men när hans kropp förvandlades till aska var inte alla organ på plats. Thomas Harvey som utförde obduktionen hade nämligen sparat hjärnan. Han delade upp den i 240 bitar och målet var att vetenskapen skulle avslöja varför Einstein var så smart. Nu mer än 60 år senare har forskare hittat skillnader som går att se med blotta ögat.

  • Labord's Kameleont lever bara i 4-5 månader, men under den tiden hinner de para sig och lägga sina ägg. När det är gjort dör alla. Det finns inte ett endaste levande exemplar kvar förutom som ägg. Sen när det första novemberregnet kommer kläcks alla ägg. Samtidigt.

  • Du kanske tänkt att den är grön eller havsblå, eller att den inte ens existerar. Men när Karin var på krogen träffade hon en kille som berättade att hon hade en tydlig aura. Den var...Morgonpassets programledare Hanna Hellquist.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista