• När en vän till Joshua Klein bad honom komma på ett sätt att utrota alla kråkor byggde han en kråkmaskin. Apparaten gav fåglarna en jordnöt i utbyte mot mynt. Joshuas plan är att vi ska kunna dra nytta av fåglarna istället för att se deras negativa sidor, att vi i framtiden kanske skulle kunna anställa kråkfåglar för att samla in borttappade mynt, eller städa upp efter stora sportevenemang.


  • När Tomohiro Nishikado utvecklade kultspelet Space Invaders hade han inte tänkt att utomjordingarna skulle röra sig snabbare och snabbare ju längre spelet fortskred. Det bara råkade bli så eftersom färre monster innebar mindre grafik för datorn att rita upp.


  • Innanför det befruktade äggets väggar finns allt ett kycklingembryot behöver för att utvecklas förutom en sak - luft! Men tack vara tiotusentals porer i skalet kan ägget suga i sig flera liter syre innan det kläcks.


  • Nergrävd i havsbotten utanför Namibias kust trivs en av världens största bakterier. Den heter Thiomargarita namibiensis och kan bli upp till 0.75 millimeter i diameter. Men om man ska vara en stor bakterie behöver man ha sina knep för att överleva.


  • Institutet träffar Linda som är gravid och sugen på grus. Hon vill inte äta det, bara skramla runt de små stenarna i munnen. Men att bli sugen på oätbara saker är inte så ovanligt som man kan tro, i Tanzania är det till exempel vanligt att gravida kvinnor äter lera. Fenomentet kallas för pica.

  • Större dagsvärmare påminner om en hovrande kolibri. När liknande egenskaper utvecklas hos djur som inte är nära släkt kallas det för konvergent evolution. Karin träffar två forskare i Boston som berättar om hur det här hänt även hos zebrafinken och människan fast på ett annat plan.


  • En forskningsstudie visar att du ser (i genomsnitt) sju år äldre ut på ett foto med blixt än på en bild utan.


  • Några forskare har räknat på det och kommit fram till att det är större sannolikhet att vi lever i en simulation än att vi inte gör det, och att det förmodligen är simulanter som simulerat oss.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista