• Institutet plockar fram sina acting skills och framför en sketch. Ja, du läste rätt. Den handlar nästan uteslutande om en vetenskapsskiva från 60-talet. (Men det finns såklart många andra bra vetenskapsskivor från den tiden).

  • Institutet träffar Mattias Iwarsson som berättar om hur man kan bygga om träd för att få olika frukter på dem. Och Karin får svar på om drömmen kan blir verklighet, dvs. kan man göra ett fruktsalladsträd??!

  • Sammanfattningsvis: Jesper träffar en annan Jesper (Sollerman) för att prata om den antropiska principen. Den handlar om att vi inte har universum att tacka för vår existens, utan att universum ska tacka oss för att det finns till. Typ så. Och Karin blir irriterad av resonemangen. Slut på sammanfattning.

  • Så fort du är i en bullrig miljö förändras din röst. Du pratar inte bara med högre volym utan i ett högre tonläge också. Det händer automatiskt och kallas för Lombard-effekten.

  • Vid Australiens kust lever små blötdjur som har sex genom att sticka in penisen i partnerns panna. De små sniglarna har inte fått sitt riktiga artnamn än, så tills dess kallar forskarna den för siphopteron sp. 1.

  • Miljardären Elon Musk har härlig idé, en slags rörpost som ska ta människor mellan Los Angeles och San Fransisco på en halv timme. För att det ska lyckas behöver de komma upp i en hastighet på 1100 km/h. Institutet pratar om hur det ska gå till och om det kan bli verklighet.

  • Kastrater har fått testiklarna borttagna så att de inte ska få massa könshormoner i kroppen när de kommer i puberteten. Det gör att deras röst låter annorlunda, stämbandsexperten Per-Åke Lindestad förklarar varför!

  • Maria kände sig fin i den gula medeltidsklänningen hon lånat. Men hon anade inte att små kryp levde i tyget. Några flyttade över till hennes kropp och de närmsta månaderna huserade hon flera generationer skabbkvalster. Institutet träffar Maria och parasitologen Johan Höglund för att prata skabb.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista