• Det är inte bara fåglar som kan känna av jordens magnetfält. Forskarna Sabine Begall och Pascal Malkemper har upptäckt att hundar föredrar att göra sina behov i nord-sydlig riktning. Dessutom verkar både kossor och rävar påverkas till viss del. 

  • När Oskar skulle övernatta i ett gammalt tingshus på Åland så kände han en ond närvaro i huset. Han kunde inte se någon men känslan var väldigt stark. Liknande upplever kallas för Feeling of a presence och schweiziska forskare har byggt en robot som kan skapa just sådana känslor. 

  • Institutet firar curlingföräldrarnas dag med att belysa naturens bästa/värsta (beror på hur man ser det) curlingpäron. Vi får träffa spindelmamman som tillagar sig själv, fågeln som murar in sig och sina ungar i ett träd med hjälp av bajs och bläckfisken som ruvade sina ägg i 4,5 år. Dessutom är Karins pappa med på ett hörn!

  • Det finns många fördelar med att använda ultraljud istället för att göra ett kirurgiskt ingrepp. Till exempel kan ljudvågorna ta sig förbi skelettet och så det uppenbara, att man slipper skära i patienten. Det som händer när ljudvågorna samlas i en punkt är att det blir så varmt att man kan bränna bort oönskade strukturer inuti kroppen, till exempel myom. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista