• Cigarett som tänds. Foto: Erik Mårtensson/TT

  Det är inte bara gener vi ärver från våra släktingar, det finns också något som kallas för epigenetik. Det är molekyler som på olika sätt kan stänga av eller aktivera de gener vi bär på. Till exempel har man sett att män som börjar röka innan de är 11 år löper ökad risk att få söner som drabbas av fetma.

 •  

  Det är förbjudet att ha med sig den på Singapores tunnelbanor, på grund av dess intensiva lukt.

  1800-talsjournalisten Bayard Taylor skrev “Att äta den är att offra sin självrespekt.”

  Matskribenten Richard Sterling hälsar att “dess odör beskrivs bäst som grisskit, terpentin och lökar, garnerat med en gymstrumpa.”

  Ändå har Institutet-redaktionen bestämt sig för att prova frukten durian.

 • Institutet testar durian.

  Världens bästa frukt i ett matkrig måste vara durian. En asiatisk frukt vars skal är fullt av sylvassa taggar. Dessutom luktar den värre än surströmming och smakar som en söt blandning av sopor och lök. Institutet pratar med kemisten Ulf Ellervik, som älskar durian, men när redaktionen ska provsmaka blir det kaos.

 • Tyska soldater uppträder.

  Flera tyska soldater drabbas av att deras högra bröst växer och börjar likna ett kvinnobröst. Det är en åkomma som kallas för gynekomasti och som kan bero på hormonförändringar. Men i soldaternas fall tror den tyska läkaren Krapohl att det beror på hårda dunk mot bröstet med gevären under cermonier.

 • Det är sällan vi skrattar för att något är roligt, egentligen är skrattet mer av ett socialt klister, en socialarbetare! Det berättar skrattforskaren Sophie Scott. Men hur kommer det sig att Mr Bean kan öka ens smärttröskel? Och vilka faror som kan vara förknippade med skratt?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista