• När forskare kartlade den kaliforniska tvåfläckiga bläckfiskens dna blev de förvånade över hur det såg ut, en av dem tyckte till och med att det var utomjordiskt konstigt. Men är det troligt att utomjordingar har dna? Å i sådant fall, ser det likadant ut som vårt? 

  • Tomas Melin vid Linköpings universitet berättar om ramjet o scramjet. Foto: Jesper Rönndahl

    Jesper träffar Tomas Melin för att prata om några av världens snabbaste flygplansmotorer, ramjet och scramjet. En ramjet kan flyga i upp till 7000km/h (ett vanligt plan brukar flyga i 1200km/h) och i teorin kan scramjeten fara fram i 18000km/h. Men det är inte helt problemfritt! 

  • Den kaliforniska kondoren har det inte lätt. Dels blir fåglarna blyförgiftade stup i kvarten och dels dör de när de flyger in i elledningar. För att försöka rädda arten görs kontinuerliga hälsokontroller och så får de "lärorika" elstötar.

  • Det finns honung i Turkiet som kallas för "mad honey". Den är gjord av bin som plockat giftigt pollen från rhododendronbuskar. Äter man den kan man bli yr, illamående, få blå hudfärg och tappa förmågan att styra armar och ben. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista