Ond bråd död

Varför dras vi till olösta mordgåtor, blodiga thillers och svarta historier så här i ljuvlig sommartid? Vi läser deckare som aldrig förr och TV sänder mordserie på mordserie... Högsommar letar reda på de berättelser som anknyter till de platser vi besöker. Det kommer att handla om allt från Sandhamnsligan till liktågen i Skokloster. Vi garanterar rysningar i sommarvärmen.

 • Ond bråd död på Dalarö

  Visste ni att Sveriges mest utskällda film spelades in på Dalarö?

  Vilken den är, berättade film- och TV-legendaren Nils-Petter Sundgren. Dalarö är hans älskade hem från maj till september varje år.

 • Ond bråd död i Sandhamn

  Sandhamn är en riktig skärgårdsidyll - men också en omtalad brottsplats. Det var här som den beryktade Sandhamnsligan höll till på 70-talet, mitt ibland gräddan av Stockholms lyxlirare. Vi träffade regissören Hannes Holm, som gjort filmen Himlen är oskyldigt blå, baserad på de händelserna.

 • Ond bråd död i Nyköping
  Nyköpingshus
  8:47 min

  En kall natt i december 1317 hämnades kung Birger på sina bröder Erik och Valdemar. Under förespegling att han ville försonas och glömma gammalt groll bjöd Kung Birger in sina bröder till gästabud. När kvällen led mot sitt slut tog Birger sina bröder tillfånga och låste in dem i fängelsehålan på Nyköpingshus där han sen lät dem svälta ihjäl. En dramatisering av Nyköpings Gästabud spelas under hela juli och Högsommars lyssnare får höra om den gräsliga släkthistorien i teaterform.

 • Ond bråd död i Strängnäs
  Ulla Trenter
  8:35 min

  Vi träffar Ulla Trenter som är vigselförättare. Fast vi kanske känner igen henne mer som deckarförfattare till över 25 böcker.
  Allt började när hon 1967 fortsatte att skriva på den knappt påbörjade boken Rosenkavaljeren som hennes man Stieg Trenter aldrig avslutade. Just nu skriver hon inte, men är aktiv som medlem i svenska deckarakademin. Hon jobbar också med att översätta utländska deckare till svenska.

 • Ond bråd död i Sundbyholm

  Ett stenkast från Sundbyholms slott, mitt inne i bokskogen, finns Sigurdsristningen. På en stenhäll har någon för nära tusen år sen ristat in en mytologisk saga på en yta som är nästan fem meter i diameter. Sagan handlar om Sigurd som dräper den jättelika ormen Fafner. Vi träffar teatergruppen Sigurd Fafnisbane och regissören Henrik Backman, som under flera år spelat upp sagan vid ristningen. Efter några års uppehåll är de i år tillbaka med en ny föreställning som är en fortsättning på sagan.

  Här kan du se ett smakprov på hur det kan se ut när teaterföreningen Sigurd Fafnisbane spelar upp myten om Sigurd. Tvillingarna Högne och Gunnar Gjukasson (spelade av Nichlas Kjelleros och Johan Andersson) tränar fäktning när de får syn på Sigurd som kommer ridande.

 • Ond bråd död i Västerås

  Riksbödeln Albert (Anders) Gustaf Dalman från Norberg i Västmanland var Sveriges sista skarprättare. Han var stolt över sitt yrke, men han behövde bara utöva det sex gånger på 25 år.

  En gång misslyckades han på värsta tänkbara sätt. Det var när man skulle halshugga den s.k. Yngsjömörderskan Anna Månsdotter, och högg henne i käken i stället för i halsen. Tre gånger fick han hugga innan huvudet äntligen föll av.  

  Vid den allra sista avrättningen i Sverige var A G Dalman sextiotvå år gammal, och fick hjälp av sina söner med halshuggningen, som genomfördes med giljotin i stället för handbila. Det skedde på Långholmens fängelse i Stockholm 1910. Den olycklige vid stupstocken var rånmördaren Johan Alfred Andersson Ander.  Vi träffar Anna Bratås, museipedagog på Västmanlands läns museum, som kan berätta mer om riksskarprättaren Dalman.

  Källa: Herman Lindqvist/Aftonbladet

 • Ond bråd död i Sala Silvergruva

  Nu för tiden betalar folk för att få åka ner i Sala Silvergruva, men så har det inte alltid varit. För  inte alltför länge sedan var gruvan en fruktad plats - med rätta. Straffångar och lösdrivare fick slita hårt och det var inte alltid arbetarna kom upp med livet i behåll.

 • Ond bråd död i Köping

  Deckarförfattaren Thomas Kanger har skrivit många kriminalromaner, t ex en serie böcker där han har skrivit om kriminalaren Elina Wiik i Västerås.
  Kriminalhistorier hör på något vis sommaren till och nu frossar svenskarna i pocketdeckare. Hur uppfinner Thomas sina mordhistorier och hur kokar man en smaskig kriminalkompott?

 • Ond bråd död i Sigtuna

  Fredrik Hiller är en svensk skådespelare, röstskådespelare och regissör som Hollywoodebuterarade i filmen "Beowulf". Pengarna från den filmen investerade han i en svensk skräckfilm "Psalm 21", manus och regi, som gick upp på dom svenska biograferna i höstas. Han ger röst åt figurer som "Shrek den tredje" och  "Råttatouille" samt har medverkat i många tv-serier.
  Håller just nu på med ett nytt filmprojekt "Zon 261", en svensk Zombiefilm.

 • Ond bråd död i Skokloster

  I den gamla klosterkyrkan invid Skoklosters slott ligger slottets byggherrar och deras familjer begravda i det maffiga wrangelska gravkoret. Stora kistor, små kistor. Men flera av de döda kropparna fick ligga balsamerade i flera år innan de kunde läggas i kistorna och begravas. Allt för att begravningarna och allt som hörde till dem skulle bli så mäktigt och påkostat som möjligt. Döden skulle inte bli enklare än livet.

  Ann Tillman, guide och intendent på Skokloster berättar om Slottets historia.

 • Ond bråd död i Rullsand

  Vad drev författaren Stig Dagerman i döden för egen hand? Efter att hans farfader mördades av en psykiskt sjuk person och hans farmor fick en hjärnblödning begick Dagerman själv en serie självmordsförsök under sin livstid. Han avslutade till sist sitt liv genom att gasa ihjäl sig i sin bil. "Att dö är att resa en smula från grenen till fasta marken" skrev han själv. Stig Dagerman växte upp i Älvkarleby bara någon kilometer från Rullsands vackra långa sandstränder.

  Bengt Söderhäll, lärare och ordförande i Stig Dagermansällskapet berättar i Högsommar om en av Sveriges största författare.

 • Ond bråd död Öregrund

  1509 ödelades Öregrund av en dansk flotta. När Kristian Tyrann blev svensk kung krävde han julen 1520 att öregrundarna skulle flytta till Stockholm och att staden sedan skulle jämnas med marken, för att Stockholm skulle slippa en besvärlig sjöfartskonkurrent.

  I början av 1700-talet drabbades Öregrund av pesten, men det skulle bli värre. 1719 kom de ryska galärerna och lade Öregrund i grus och aska.

  Det skulle gå lång tid innan staden repade sig från dessa katastrofer.

  Drygt hundra år senare, 1829, bröt en ny stor vådeld ut som ödelade stadens hela centrum. Beatrice Ramstedt guidar oss i Öregrunds blodiga historia.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista