Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Katja Magnusson (Istanbul) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Katja Magnusson, Istanbul

Bevakar Mellanöstern från Istanbul. 

Kontakt: katja.magnusson@sverigesradio.se

Twitter: @MagnussonKatja

Facebook: Radiokorrespondenterna

Efterträds av Johan-Mathias Sommarström

 • Om IS, vars fästen i Irak och Syrien faller ett efter ett. Men vad kommer efter IS så kallade Kalifat? Och hur hanterar terrordrabbade Frankrike återvändarna? Följ med till Fallujah och Saint Denis.
 • Vår utsända Katja Magnusson har besökt barnavdelningen på sjukhuset i Tikrit där läkare nu möter undernärda barn som fått för lite mat under IS styre och där barnsjukdomar som tidigare nästan var utrotade börjar återvända till Irak.

 • Efter att terrorrörelsen IS tog över delar av landet har tågtrafiken stoppats bland annat till landets näst största stad Mosul. Krigen i regionen har också gjort att tågen till Syrien och Turkiet slutat gå. En tåglinje fungerar fortfarande, sträckan Bagdad – Basra. Men det är ingen nöjesresa familjen ska ut på.

 • Stående ovationer för Iraks symfoniorkester.

  Sedan över tio år tillbaka toppar Irak listan över världens mest terrorutsatta länder. Samtidigt tar invånarna i huvudstaden Bagdad varje givet tillfälle att försöka glömma den osäkra vardagen. Vår reporter Katja Magnusson har varit på konsert med Iraks nationella symfoniorkester. Hör hennes reportage kl. 06:39.

 • Iraks huvudstad Bagdad beskrivs ofta som en av världens allra farligaste städer, med bilbomber och terrordåd. Men 25-åriga Marina Jaber utmanar både rädsla och ett konservativt samhälle när hon cyklar runt på gatorna i Bagdad. Cykelaktivisten har fått en rad kvinnor i Irak att börja cykla igen.
  Vår reporter Katja Magnusson har följt med henne på en cykeltur på Bagdads gator.

 • Martin Adler var en svensk frilansjournalist som bevakade många oroliga krigszoner i världen, och sköts ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu i juni för tio år sedan.

  Idag delas det ut av brittiska organisationen Rory Peck Trust som stödjer frilansare ute i världen. För första gången får en kvinna priset, vi talar med den kurdiska journalisten Angel Istec Alcu som bland annat jobbat med Sveriges Radios tidigare mellanöstern-korrespondent Katja Magnusson.

 • De frivilliga syriska räddningsarbetarna Vita hjälmarna har tilldelas Right Livelihood-priset, som kallats ett alternativt Nobelpris. De Vita hjälmarna räddar folk som är fast under rasmassorna på rebellsidan i Syrien. Ett arbete som är mycket svårt i en miljö av konstanta bombningar och försenade hjälpinsatser.

 • I Irak har minst 25 personer dödats i bombdåd i städerna Tikrit och Samarra. Gärningsmännen använde ambulanser fyllda med sprängladdningar och terrorgruppen IS hävdar att den låg bakom attackerna.

  Samtidigt pressas IS från flera håll. I Mosuls utkanter pågår gatustrider mellan irakiska styrkor och IS. I Syrien kommer kurdiska och arabiska styrkor att inleda en offensiv mot terrorgruppens inofficiella huvudstad Raqqa.